boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

De lezers van Over het water
De lezers van Over het water
Over het water-podcast, afl. 1: Kruimellezen
/

Luister naar de eerste aflevering van onze podcast! Lot heeft kruimels gebakken uit een kookboek van Hugh Fearnley-Whittingstall. Het gesprek tussen haar en Joost gaat vervolgens over kruimellezen. Bijvoorbeeld: meerdere boeken tegelijk lezen. Of steeds stukjes lezen in verschillende boeken. Joost leest een gedicht van Willem Wilmink voor. Veel luisterplezier en tot ziens in de boekhandel!

Abonneer je gratis op deze podcast, bijvoorbeeld via Spotify. Of via podcast-platforms zoals Stitcher, Podcast Addict, etc. Vind je ons daar niet met zoekwoorden? Plak dan de feed rechtstreeks in je app.

Muziek: ‘Over the water, humans gather’ van Doctor Turtle.

De lezers van Over het water
De lezers van Over het water
Trailer: De lezers van Over het water
/

Luister naar De lezers van Over het water! De podcast voor én met lezers, waarin Lot Douze van Boekhandel Over het water (de inspirerende boekhandel in Amsterdam Noord) vertelt over lezen, de leeservaring, de boeken die leeservaringen veroorzaken, en bovendien in gesprek gaat met andere lezers! In deze korte clip hoor je een greep uit de afleveringen tot nu toe.

De lezers van Over het water
De lezers van Over het water
Een geest in de keel, en daarna citroencake (DLVOHW #2.2)
/

Soms komen er boeken voorbij waarover we niet raken uitgepraat, en Een geest in de keel van Doireann Ní Ghríofa is er zo een. Een schitterend, kwetsbaar en origineel boek over moederschap, vrouwelijkheid, zichtbaarheid, even lyrisch als lichamelijk geschreven. Maar hoe het te plaatsen in het licht van het discours over literatuur, moederschap en feminisme? Voor de gelegenheid nodigden we Ilse Josepha Lazaroms uit. Zij is auteur van het boek Duet – een roman over single moederschap, auteurschap en het uiteenvallen van een relatie – en publicist bij o.a. De Groene Amsterdammer, de Correspondent en de Nederlandse Boekengids. Met haar gaan we dieper op de materie in. En eten we citroencake, door Lot gemaakt uit het heerlijke bakboek Bak & relax.

Boeken uit de aflevering:

Een geest in de keel – Doireann Ní Ghríofa
Duet – Ilse Josepha Lazaroms
beginnen voor gevorderden – Hélène Gelèns
Bak & relax – Jessica Elliott Dennison

De lezers van Over het water
De lezers van Over het water
Literatuur heeft structuur. Tofu ook. (DLVOW #2.1)
/

Het is herfst, tijd voor een nieuw seizoen van onze podcast De Lezers Van Over Het Water (DLVOW). We beginnen deze eerste aflevering van ons tweede seizoen met het proeven uit Emma de Thouars kookboek Tofu. Gaat het om de smaak? Gaat het om de structuur? Zeker is dat het een fantastisch kookboek is! Misschien niet toevallig ontstaat daarna een gesprek waarin structuur – maar dan in literaire zin – het hoofdthema is. Lot vertelt over twee moderne klassiekers – Een klein leven van Hanya Yanagihara en Gesprekken met vrienden van Sally Rooney – en hoe die boeken hun literaire en emotionele werk bij de lezer doen middels de structuur. Ook vertelt ze over haar DIEP LEZEN cursus, waarin je op die dingen leert te letten. Joost is begonnen in Kleine haperende vluchten van Femke Brockhus, en weet genoeg om alvast op zijn loftrompet te blazen. Tot slot klinkt een toneeltekst van Magne van den Berg.

De boeken uit deze aflevering:

Tofu – Emma de Thouars
Een klein leven
– Hanya Yanagihara
Gesprekken met vrienden – Sally Rooney
Tegen interpretatie – Susan Sontag
Moeders zondag – Graham Swift
Kleine haperende vluchten – Femke Brockhus
ik stond in een kutvoorstelling maar mijn haar zat wel heel goed – Magne van den Berg

De lezers van Over het water
De lezers van Over het water
Afl. #8: Eindelijk vakantie! Met Clara Rekers
/

De laatste aflevering van het eerste seizoen van onze podcast De lezers van Over het water, gaat over boeken meenemen op vakantie. We praten daarover met een speciale gast, iemand die alles weet van lezen, van boeken, van school en dus van vakantie, namelijk: Clara Rekers! Clara is docent Nederlands op het Ignatius Gymnasium, en klant bij Boekhandel Over het water, en ze heeft een stapeltje meegenomen waar zomaar eens het ideale vakantieboek tussen zou kunnen zitten. Lot heeft voor de gelegenheid roze koeken gebakken en Joost leest een gedicht.

De podcast heeft vanaf nu zomervakantie, maar de winkel blijft gewoon open. Fijne vakantie!

Boeken in deze aflevering:
Perfecte picknick – Charlotte Fielmich
AmerikanahChimamanda Ngozi Adichie
Moeder af – Fien Verstappen
Doe het toch maar – Babs Gons
Onze kinderen – Renée van Marissing
Het woord voor rood – John McGregor
Album van de Caraïbische poëzie – Michiel van Kempen, Bert Paasman en Noraly Beyer

De lezers van Over het water
De lezers van Over het water
Podcast afl #7: Soms is een boek niet voor jou
/

Aflevering 7 alweer! Soms is een boek niet voor jou. Lot vertelt over een aantal boeken die, hoe goed ook, haar niet tot lezen aanzetten. En waarom dat oké is. We proeven uit Vanja van der Leedens héérlijke Insane, Joost herlas de laatste tijd Een geest in de keel van Doireann Ní Ghríofa voor een toespraak die hij moest houden, en Lot leest voor uit een favoriet boek van de laatste tijd.

Boeken in deze aflevering:
Insane – Vanja van der Leeden
Leven & lotVasily Grossman
Een onberispelijke man – Jane Gardam
Middernachtsbibliotheek – Matt Haig
Een geest in de keel – Doireann Ní Ghríofa
Waar is het lam? – Mustafa Stitou
Varkensroze ansichten – Mustafa Stitou
Het oneindige verhaal – Michael Ende
Troost – Michael Ignatieff

De lezers van Over het water
De lezers van Over het water
Afl. 6: Huilen!
/

Een nieuwe naam! Vanaf deze zesde aflevering heten we met terugwerkende kracht De lezers van Over het water. Lot legt het uit, terwijl we heerlijke gemberkoekjes eten uit het fijne kookboek Midnight Chicken van Ella Risbridger. En dan… nóg een primeur, namelijk onze eerste gast. Luc Teepe – lezer, collega, geslaagde – ziet op #BookTok boeken veelvuldig worden aangeprezen als boeken die je laten huilen. Luc vraagt zich af: waarom klopt dat bij mij soms wel, en soms helemaal niet? Lot steekt de loftrompet van Rusteloos, het nieuwe boek van Casper Luckerhof, en Joost leest een gedicht.

Boeken in deze aflevering:

Midnight Chicken – Ella Risbridger
Kraai & Koninkrijk – Leigh Bardugo
They both die at the end – Adam Silvera
A song for Achilles – Madeleine Miller
The fault in our stars – John Green
Watch over me – Nina Lacour
Ugly love – Colleen Hoover
Rusteloos – Casper Luckerhof
Narrenwijsheid – J.C. van Schagen

De lezers van Over het water
De lezers van Over het water
Afl. 5: Over vertalingen (en een dichtbundel)
/

Na heerlijke bruschetta van Sharon de Miranda, spreken Lot en Joost over vertaalde literatuur (naar aanleiding van een stukje van Lot dat hier te lezen is) en over de winnaar van de Grote Poëzieprijs (uit Amsterdam Noord).

Lot en Joost spreken over deze boeken:

Colorful food – Sharon de Miranda
Verhalen uit de binnenstad – Shaun Tan
Een odyssee – Daniel Mendelsohn
Een vrouw apart. En de stad. – Vivian Gornick
Onder het melkbos – Dylan Thomas
Een geest in de keel – Doireann Ní Ghríofa
Kassa 19 – Claire-Louise Bennett
Dagen in huis – Roelof ten Napel

De lezers van Over het water
De lezers van Over het water
Afl.4: Vormbeheersing
/

Alles is vormbeheersing. Het schrijven van een recept, het opvolgen ervan, literatuur maken, troostvogels tekenen, lezen, poëzie. Laat je meevoeren door Lot en Joost in de vierde aflevering van de Over het water-podcast!

In deze podcast:
That sounds so good – Carla Lalli Music
Verdwenen levens – Florette Dijkstra
Het licht aan het einde van de loop – Martin Michael Driessen
Wormmaan – Mariken Heitman
On consolation – Michael Ignatieff
333 Vogels – Peter Vos
Mythes en stoplichten – Alara Adilow

De lezers van Over het water
De lezers van Over het water
Afl. #3: Lots leescrisis
/

Aflevering 3! En deze is wat langer, want na de koekreep met tahin en chocolade, ontvouwt zich een gesprek, naar aanleiding van een stuk van Maartje Wortel in Trouw, over Lots leescrisis: ze heeft steeds minder zin om Nederlandse literatuur te lezen, en wil weten hoe dat komt.

Besproken boeken: Uit één bakblik – Edd Kimber * Mijn lieve gunsteling – Marieke Lucas Rijneveld * De goede zoon – Rob van Essen * Miniapolis – Rob van Essen * De koerier van Maputo – Jenne Jan Holtland * Waar is het lam? – Mustafa Stitou * Zondagmorgen – Willem Jan Otten * Tuinieren met Monty Don – Monty Don.

Ook genoemd: Ik ga leven – Lale Gül * De geschiedenis van mijn seksualiteit – Tobi Lakmaker * Wat je van bloed weet – Philip Huff * Het aanbidden van Louis Claus – Valentijn Hoogenkamp

Muziek: ‘Over the water, humans gather’ van Doctor Turtle.

De lezers van Over het water
De lezers van Over het water
Over het water-podcast, afl. 2: Licht lezen
/

Wat fijn, al die leuke reacties op de eerste aflevering van de Over het water-podcast! Lot en Joost hebben meteen maar een tweede aflevering opgenomen. Daarin wordt een door Joost gebakken brood geproefd, en goed bevonden, bezingt Lot haar liefde voor detectives met originele, verrassende speurders, en een lichte, plezierige toon. Helemaal anders, maar óók licht van toon, is Gastvrijheid van schrijver, cultureel organisator en Noorderling Chris Keulemans, die Joost in de Boekenweek gaat interviewen. Ook de wandeling – hopelijk met lichte tred – met Gijs Stork en Floor van Spaendonck, die we organiseren, komt nog even voorbij. En natuurlijk onze Boekenweek-schrijfwedstrijd, over je eerste boekenliefde. Joost geeft Lot boek met toneelstukgedichten – geen eerste, maar wel een grote liefde – en leest er een uit voor.

Boeken in deze aflevering:

Sodabrood uit eigen oven – Levine van Doorne en Freerk Bos
De moord op Buckingham Palace – S.J. Bennett
De man die twee keer doodging – Richard Osman
Tante Poldi en de Siciliaanse leeuwen – Mario Giordano
Gastvrijheid – Chris Keulemans
Amsterdam door! Gijs en Floor – Floor van Spaendonck en Gijs Stork
Gerrit Lamberts’ Amsterdam door! Gijs en Floor – Floor van Spaendonck en Gijs Stork
One thousand avant garde plays – Kenneth Koch

Muziek: ‘Over the water, humans gather’ van Doctor Turtle.

Nieuwe aflevering van onze podcast De lezers van Over het water! Dit keer met een fijne gast: Ilse Josepha Lazaroms, met wie we vooral dieper ingaan op de roman Een geest in de keel van Doireann Ní Ghríofa. Maar er is ook citroencake. Luisteren doe je hier, of op de verschillende podcastplatforms (iTunes, Spotify, je favo podcast-app), waar je natuurlijk ook kunt abonneren.

Soms komen er boeken voorbij waarover we niet raken uitgepraat, en Een geest in de keel van Doireann Ní Ghríofa is er zo een. Een schitterend, kwetsbaar en origineel boek over moederschap, vrouwelijkheid, zichtbaarheid, even lyrisch als lichamelijk geschreven. Maar hoe het te plaatsen in het licht van het discours over literatuur, moederschap en feminisme? Voor de gelegenheid nodigden we Ilse Josepha Lazaroms uit. Zij is auteur van het boek Duet – een roman over single moederschap, auteurschap en het uiteenvallen van een relatie – en publicist bij o.a. De Groene Amsterdammer, de Correspondent en de Nederlandse Boekengids.. Met haar gaan we dieper op de materie in. En eten we citroencake, door Lot gemaakt uit het heerlijke bakboek Bak & relax.

Boeken uit de aflevering:

Een geest in de keel – Doireann Ní Ghríofa
Duet – Ilse Josepha Lazaroms
beginnen voor gevorderden – Hélène Gelèns
Bak & relax – Jessica Elliott Dennison

Er verschenen twee streepjes op de test en toen stond het leven even stil…
Mijn eerste coronabesmetting was een feit.

Bijna een week zat ik in isolatie. De verveling hield ik buiten de deur met bakken. Elke dag een ander baksel uit Bak & Relax van Jennifer Elliott Dennison.

Een aanrader! In het voorwoord schrijft ze dat dit receptenboek otstond tijdens de lockdowns, toen haar koffie/lunchtentje niet open kon en haar vaste klanten thuis zaten met haar recepten om uit te proberen.
Dat voel je in alles. De recepten zijn foolproof, duidelijk door en door getest door verschillende mensen. De ingrediënten zijn lekker basaal, gebaseerd op je voorraadkast. Na een dag of 3 kon ik alleen nog hartig bakken, want toen was mijn suiker op. Er worden weinig eisen gesteld aan je keukenapparatuur en de porties zijn niet te groot.

Kortom: echt een boek voor de thuisbakker die niet te ingewikkeld, maar wel lekker wil. Want lekker is het! Van supersnelle pindakaaskoekjes tot kalme minitaartjes met tomaat, kappertjes en parmezaan, van langzame citroen-earl grey-polentacake tot vlug yoghurtplatbrood: alles smaakt fijn zelfgemaakt en toch bovenverwachting goed.

Nu ik een aantal recepten onder de knie heb, ga ik zeker ook zonder corona hieruit bakken!

Jaaaaa, het is weer Kinderboekenweek! Op 5 oktober begint hij, en hij duurt tot en met de 15e. Gi-ga-groen! is het thema, en de week zit propvol leuks, voor alle leeftijden. Zo komt bijvoorbeeld Iven Cudogham langs, op 14 oktober, om voor te lezen uit zijn superleuke boeken over de spin Anansi (zie voor meer informatie of onze website). Natuurlijk zijn er de speciale kinderboekenweekuitgaven. Waanzinnige boomhutverhalen van Andy Griffiths en Terry Denton (vertaald door Edward van de Vendel) krijg je cadeau als je € 12,50 besteed aan kinderboeken. En voor de kleintjes is er voor de zachte prijs van € 8,25 het lieve prentenboek Egalus van Marije Tolman.

Lot en Aby hebben inde  nieuwsbrief een flink aantal kinderboekentips voor je op een rijtje gezet. Die vind je hier. Daarnaast hebben we een  ̶g̶o̶u̶d̶e̶n̶ ̶w̶i̶k̶k̶e̶l̶ gi-ga-groene boekenlegger-actie op touw gezet, waarbij je leuke prijzen kunt winnen! Let op: wij verstoppen TIEN GI-GA-GROENE BOEKENLEGGERS in de Kinderboekenweekgeschenken die we weggeven. Als jij een van die boekenleggers in jouw geschenk aantreft, dan win je! En wees gerust, we gaan niet onze boekhandel-Oempa Loempa’s op je loslaten. Tot ziens dus bij Boekhandel Over het water, de inspirerende boekhandel van Amsterdam Noord!

Het is herfst, tijd voor een nieuw seizoen van onze podcast De Lezers Van Over Het Water (DLVOW). We beginnen de eerste aflevering van ons tweede seizoen (die je hier kunt luisteren!) met het proeven uit Emma de Thouars kookboek Tofu. Gaat het om de smaak? Gaat het om de structuur? Zeker is dat het een fantastisch kookboek is! Misschien niet toevallig ontstaat daarna een gesprek waarin structuur – maar dan in literaire zin – het hoofdthema is. Lot vertelt over twee moderne klassiekers – Een klein leven van Hanya Yanagihara en Gesprekken met vrienden van Sally Rooney – en hoe die boeken hun literaire en emotionele werk bij de lezer doen middels de structuur. Ook vertelt ze over haar DIEP LEZEN cursus, waarin je op die dingen leert te letten. Joost is begonnen in Kleine haperende vluchten van Femke Brockhus, en weet genoeg om alvast op zijn loftrompet te blazen. Tot slot klinkt een toneeltekst van Magne van den Berg.

De boeken uit deze aflevering:

Tofu – Emma de Thouars
Een klein leven
– Hanya Yanagihara
Gesprekken met vrienden – Sally Rooney
Tegen interpretatie – Susan Sontag
Moeders zondag – Graham Swift
Kleine haperende vluchten – Femke Brockhus
ik stond in een kutvoorstelling maar mijn haar zat wel heel goed – Magne van den Berg