boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

aanraders

Zoek je leestips van ons, de medewerkers van Over het water? Of wil je weten wat jullie lezen, de klanten van Over het water? Aanraders van medewerkers, en klanten vind je hier. Ook de kinderboekbesprekingen van Stevie, het boek van de week, Lots favorieten en de boeken van de leesclubs.

Boek van de week

Scheepers, Floortje
kaft mensen zijn ingewikkeld

Van Lot:
Floortje Scheepers richt in Mensen zijn ingewikkeld haar verkoelende blik op ons, de mens zelf. Ze pleit voor het accepteren van complexiteit in ons mensbeeld, op alle plekken. In onderzoek, in psychiatrische behandelingen, in de samenleving en in het denken zelf. Scheepers zet aan het denken, bevraagt onze aannames en trekt vast denkpatronen in twijfel. Een aanrader!

Van de uitgever:
We zijn steeds meer gaan geloven dat mensen met psychische problemen een hersenstoornis hebben of op zijn minst een afwijking, en dus ziek zijn. Maar zijn mensen niet veel te ingewikkeld om zo begrepen te worden?
Floortje Scheepers beschrijft waarom menselijk gedrag te complex, dynamisch en veranderlijk is om volledig te kunnen doorgronden met logica en te vatten in modellen of kaders als de DSM. We moeten bescheiden zijn over wat we weten en begrijpen van gedrag, en accepteren dat mensen adaptieve complexe wezens zijn die, als zij ontregelen, in verbinding met de ander tot herstel kunnen komen – ook als we de oorzaak van die ontregeling nooit helemaal kunnen doorgronden.