boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

Een geest in de keel

  • Een geest in de keel
  • Doireann Ní Ghríofa
  • € 24,50

Als je een boek bestelt, kun je kiezen uit ophalen in de winkel of thuisbezorgen. Verzendkosten zijn 4,95, tenzij anders aangegeven.

Van Joost:

Vorig jaar las ik een boek verschenen bij een kleine Ierse uitgever. Ik was er zo door geraakt dat ik het een Nederlandse uitgever onder de neus schoof. Ik bleek niet de enige te zijn, en een klein jaar later is de uitgave van ‘Een geest in de keel’ een feit. Wat een gedurfd, kwetsbaar, intens, origineel, ja, schitterend boek. Schrijfster Doireann Ni Ghriofa verhoudt zich tot een achttiende eeuwse Ierse dichteres, van wie niets anders bekend is dan een uitermate beroemd gedicht. Om haar te leren kennen, neemt Ni Ghriofa haar stem als het ware in de keel en bezingt ze haar eigen leven. In een meesterlijke, verslavende stijl doemen daaruit twee vrouwenlevens op: die van de hedendaagse en die van de historische schrijfster. En zo wordt dit boek een literaire verkenning van vrouwelijke onzichtbaarheid in de geschiedenis, in de literatuur, in de politiek, in de maatschappij. ‘Dit is een vrouwelijke tekst’ luidt de openingszin van dit dankzij vertaalster Caroline Meijer ook in het Nederlands wonderschone boek.

Van de uitgeverij:

Na de geboorte van haar vierde kind vullen eindeloze lijsten vol taken de dagen van een jonge schrijfster. Terwijl ze worstelt met dat repetitieve bestaan, dringt zich een stem uit het verleden op: die van de achttiende-eeuwse dichteres Eibhlín Dubh Ní Chonaill. Het gedicht dat zij schreef na de moord op haar echtgenoot wordt beschouwd als een van de belangrijkste in de Ierse literatuur. Doireann Ní Ghríofa verweeft knap twee vrouwenlevens: dat van een Ierse edelvrouw die al knielend een handvol bloed van het levenloze lichaam van haar man drinkt, en dat van een jonge vrouw die zich, tussen het stofzuigen en kolven door, de ambitieuze taak stelt het gedicht van haar voorgangster te vertalen. Gaandeweg transformeert de schrijfster steeds meer in een detective die een historisch vrouwenleven probeert te reconstrueren. ‘Een geest in de keel’ is een dialoog tussen twee vrouwen die de eeuwen overstijgt, een verhaal dat tegelijk nieuw en vertrouwd is, universeel en intiem, in een verslavend ritmische stijl.

ISBN 9789028213005
Uitgever Uitgeverij J.M. Meulenhoff
Verschenen 2021
Bladzijden 304 blz.
Bindwijze Paperback