boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

agenda

26
maart

Schrijfwedstrijd: Welk boek ben je?

schrijfwedstrijd boekenweek welk boek ben je

Nieuwe schrijfwedstrijd van Boekhandel Over het water! Welk boek ben je?

Wat was het een succes, onze boekenweekschrijfwedstrijd vorig jaar. Het was ook zo leuk om te organiseren. Dus we doen het gewoon dit jaar weer. Het thema van de boekenweek leent zich er ook zo goed voor: Ik ben alles.

Wij vernauwen het thema enigszins: Welk boek ben je? Als je ineens getransformeerd werd in een object van papier en inkt, met kartonnen of linnen kaften, welke titel staat er op je cover?  Neem een bestaand boek, waarvan je de titel noemt in je verhaal. Je mag variëren op de inhoud. Je mag bijvoorbeeld een zelfportret in boekvorm schrijven of een aangepaste flaptekst, een recensie van de toegespitste inhoud of “gewoon” een verhaal.

Maximaal 500 woorden. We laten alleen proza meedingen aan de wedstrijd, omdat poëzie met proza vergelijken te zeer appels met peren vergelijken is. De deadline is zondag 26 maart. Inzendingen kunnen gestuurd worden naar: post@boekhandeloverhetwater.nl onder vermelding van ‘schrijfwedstrijd boekenweek 2023’. Vergeet niet naam en mailadres bij je tekst te zetten!

Het winnende verhaal wordt gepubliceerd op onze website en in onze nieuwsbrief. De winnaar ontvangt een op maat gemaakt boekenpakket.

16
maart

Cursus DIEP LEZEN

cursus diep lezen

Wat is een goed boek? Goeie vraag! Waar hangt dat vanaf?
Dat onderzoeken we in de cursus DIEP LEZEN.
Waarom zou je daarover nadenken? Omdat meer kennis leidt tot meer plezier! Ik reik je in deze cursus technieken en inzichten aan, waarmee je je eigen leesplezier kunt vergroten.

In 6 weken ontdekken we je eigen leesprofiel, externe invloeden bij leeservaringen en technieken uit de literatuurwetenschap om teksten beter te doorgronden. Dat doen we door veel teksten te lezen, wat theorie te behandelen en veel met elkaar te delen. Parallel aan de cursus lees je een eigen boek, waarop je het geleerde kan toepassen.

Wanneer gaan we DIEP LEZEN?
Data: Donderdag 16/3, 23/3, 30/3, 6/4, 13/4, 20/4
Tijd: 20-22 uur
Prijs:  E 225,-
Plaats: Boekhandel Over het water
Max. 8 deelnemers.
Vraag een inschrijfformulier aan via lot@boekhandeloverhetwater.nl

Lot Douze heeft deze cursus zelf ontwikkeld op basis van haar jarenlange lees- en boekhandelservaring. Niet alleen romans, maar ook recensies, artikelen en vakboeken brachten haar kennis bij over het lezen. Ze putte ook inspiratie uit haar studies geschiedenis en filosofie. In 2023 geeft ze de cursus voor de zesde keer.

29
maart

Lots Leesclub seizoen 2, avond 3

We bespreken Alleen van Daniel Schreiber. Schreiber realiseert zich pas goed wat zijn keus om alleen te leven betekent in de coronaperiode, als hij lange tijd zonder echt contact doorbrengt. Het brengt hem tot een moderne beschouwing over hedendaagse levensvormen. Interessant is zijn invalshoek des te meer, omdat hij nadrukkelijk de gay levensstijl in zijn beschouwing betrekt.

We hebben een aantal vaste deelnemers, maar er is ook plek voor open inschrijving. Een losse avond kost €15,-

Lots Leesclub seizoen 2
Elke laatste woensdag van de maand t/m juni. Aanvang: 20 uur, eind: circa 22 uur.
Data: 25/1, 22/2, 29/3, 26/4, 31/5, 28/6
De hele serie: deze plekken zijn al vol.
Losse avond: € 15,-

Insteek is steeds: waarom vind je dit boek mooi of niet mooi? We zoeken naar plotverwikkelingen, stijlkenmerken, wereldbeeld van de schrijver, de vormgeving van de personages en de leeservaring van de deelnemers. Ik stuur kort van tevoren nog wat extra materiaal en een vraag om alvast over na te denken. De titels liggen vooraf vast. Ik heb nog niet alle titels uitgezocht, maar de reeds bekende staan in het volgende blokje.

Inschrijven voor een losse avond kan na afloop van de bijeenkomst ervoor.
Voor 29 maart kan dat vanaf 22 februari, 22 uur. Zolang er plek is.