boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

agenda

22
augustus

Leesclub fictie

Aanvang: 20 uur, Van der Pekstraat 59

Met de fictieleesclub lezen we dit keer Washington Black van Esi Edugyan. Wil je meedoen met de bespreking? Dat kan. Meld je aan via de mail. Meer informatie over Lezen Over het water vind je hier.

Wanneer Washington Black, een elfjarige slaaf op een suikerplantage in Barbados, de persoonlijke bediende van de excentrieke Titch Wilde wordt, krijgt hij de kans op een nieuw leven. Titch is bioloog, ontdekkingsreiziger en uitvinder, geobsedeerd door zijn creatie: de heteluchtballon. Maar de dood van een familielid vermorzelt zijn idealistische plannen en Washington komt in gevaar. Ze besluiten te vluchten, maar dan verdwijnt Titch. Washington moet zijn weg alleen zien te vinden, op zoek naar echte vrijheid.

27
augustus

Boekenclub Over het water x Tolhuistuin

Locatie: Tuinhuis Tolhuistuin
Deuren open: 20:00 uur
Aanvang: 20:30 uur
Entree: € 7,50 / CJP en studenten: € 5 / Stadspas: € 2,50
Bij aankoop van het te bespreken boek bij Boekhandel Over het water ontvang je € 2,50 korting voor de Boekenclub!

Eén keer per twee maanden bespreekt Lot Douze van Boekhandel Over het water met een gast en het publiek een, liefst vooraf gelezen, boek. Een leesclub extraordinaire!

Op 27 augustus bespreken we Archief van verloren kinderen van Valeria Luiselli. Luiselli schrijft altijd experimentele boeken, zoals ook dit boek, dat onder andere een deel heeft met foto’s. Door de jaren heen zijn haar boeken wel begrijpelijker geworden. Ik denk dat we nu wel zullen snappen wat het geslacht van de hoofdpersoon is. In deze roman vervlecht ze de roadtrip van een gezin met de verhalen van kinderen die in Amerika gescheiden worden van hun ouders.

Tickets zijn verkrijgbaar op de site van de Tolhuistuin.

Over de Boekenclub Over het water x Tolhuistuin
De Boekenclub vindt dit jaar 4 keer plaats. Elke keer bespreken we een boek geschreven door een vrouw. Nog steeds worden er te weinig boeken gelezen die door vrouwen zijn geschreven. Nog steeds geldt een ondervertegenwoordiging van vrouwelijke auteurs in de kranten en weekbladen. Terwijl er volgens ons geen verschil is in kwaliteit tussen boeken van vrouwen en van mannen. Sterker nog: misschien zijn vrouwelijke auteurs wel de interessantere stemmen in het hedendaagse literaire veld. Misschien geven ze een broodnodig ander inzicht op de wereld waarin we leven, in de mensen wie we zijn.

Om dat te onderzoeken kiezen we recent verschenen boeken, waarvan wij denken dat die ons daarover iets te vertellen hebben. En stijl? En verhaal? Niet minder belangrijk natuurlijk! Uiteindelijk wil je als lezer een goeie leeservaring, ongeacht jouw geslacht of dat van de schrijver.

5
september

Leesclub non-fictie

Aanvang: 20 uur, Van der Pekstraat 59

Met de leesclub non-fictie lezen we dit keer Leerschool van Tara Westover. Wil je meedoen met de bespreking? Dat kan. Meld je aan via de mail. Meer informatie over Lezen Over het water vind je hier.

Tara Westover groeit op in een streng mormoons gezin. Al op jonge leeftijd moeten Tara en haar zes broers en zussen risicovol werk verrichten in het bedrijf van hun vader. Ze leren een heftruck te besturen en verzamelen schroot op het erf om in het onderhoud van de familie te voorzien. Het gezin leeft zo afgesloten van de gemeenschap dat er niemand is om Tara te onderwijzen, haar naar een dokter te brengen na een ernstig ongeluk, of om in te grijpen wanneer haar broer gewelddadig wordt.

12
september

DIEP LEZEN-cursus

cursus diep lezen

Wil je meer uit je boek halen? Nieuwe leesinspiratie opdoen? Bewuster lezen? Daarvoor is de cursus DIEP LEZEN.

Dit najaar vindt deze cursus voor de vierde keer plaats. De DIEP LEZEN-cursus biedt volle, mooie avonden met veel literatuur en nieuwe inzichten.

DIEP LEZEN biedt technieken en begrippen om beter te snappen wat je leest. Niet alleen de inhoud, maar ook de structuur, de stijl, de opbouw en het vakmanschap. Niet alleen welk boek je mooi vindt, maar ook waarom je het mooi vindt. Ontwikkel je eigen leesprofiel, herken de overtuigingskracht van de schrijver en word je bewust van externe factoren.

Je krijgt theorie, maar er is ook ruimte voor gesprekken en opdrachten. We lezen voorbeeldteksten tijdens de avonden, maar behandelen ook begrippen en invalshoeken om een tekst te benaderen.

Data: donderdag 12, 19 en 26 september en 3 en 10 oktober
Kosten: 150 euro
Vraag een aanmeldformulier aan op lot@boekhandeloverhetwater.nl

24
september

Cursus Levenskunst

Waar word je nou echt gelukkig van? Niet van geld of de perfecte baan, blijkt uit 20 jaar empirisch onderzoek naar geluk door professor Sonja Lyubomirsky. Zinnig Noord en Boekhandel Over het water organiseren een cursus van drie avonden, waarin je aan de slag gaat met Lyubomirsky’s duurzame geluksactiviteiten. Wil jij ook op een andere manier tegen geluk leren aankijken? Of handvatten aangereikt krijgen voor het vergroten van je eigen geluk? Doe mee! Meld je aan bij info@zinnignoord.nl.

Begeleiding: psycholoog Eva van Sloten en theoloog Arjette Kuipers
Data: 24 september, 15 oktober en 5 november 2019, 19:45 – 22:00 uur
Kosten: 125 euro*
Meer info en aanmelden: info@zinnignoord.nl / 06 – 28 30 74 89

*neem contact met ons op als je dit niet kunt missen