boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

agenda

18
april

Boekenweek: Schrijfwedstrijd Je eerste boekenliefde

Het eerste waar wij aan dachten bij het boekenweekthema “Eerste liefde” was: boekenliefde. Dat zal beroepsdeformatie zijn, maar we deelden meteen verhalen met elkaar over het ontstaan van onze liefde voor lezen. Vaak is dat terug te leiden tot één moment, toen we een boek lazen waardoor de bliksem insloeg en we van gewone stervelingen lezers werden.

Onze verhalen kun je in de loop van de Boekenweek op de website van de boekhandel lezen. Maar wij zijn heel benieuwd naar jullie verhalen over het boek dat jullie tot lezers maakte en het moment waarop je het las.

Vertel ons het verhaal over je eerste boekenliefde in maximaal 500 woorden en lever je verhaal uiterlijk 18 april in, op papier of digitaal.

Uit de inzendingen kiest een deskundige jury de mooiste verhalen om te publiceren op onze website, en uiteindelijk één winnaar. De winnaar ontvangt een Over het water-boekenbon en een boekenpakket samengesteld door onze medewerkers op basis van je verhaal.

P.S. Zoek je meer schrijfwedstrijden? Kijk op schrijvenonline.org.

16
juni

Lot's Leesclub 1: VOL

‘Mooi, maar dat is het woord niet…’ (een citaat van Rutger Kopland) naar wat het dan wel is, daar zoekt Lot graag naar in haar gesprekken over boeken, zeker als ze een leesclub leidt. Dat gaat ze eindelijk weer doen. 5 Keer nog dit jaar. En wat doen we dan?

In Lot’s leesclub graven we. We vragen ons af wat we precies vinden. Waarom we iets mooi vinden. We duiken diep in de tekst en proberen lagen uit te puren. Daarbij staat centraal wat het boek ons vertelt en wat wij meenemen bij de lezing van een boek. Wil je weten hoe dat gaat, praten over meer dan ‘mooi’? Lees hier  De boeken zijn zowel fictie als non-fictie.

Voorafgaand aan de avond krijg je alvast 1 vraag om je op voor te kunnen bereiden. Soms zullen er extra teksten of overwegingen zijn.

Meer lezen over Lot’s leesclub kan hier.

De eerste keer bespreken we Vrij van Lea Ypi.

Ypi groeide op in Albanië aan de morgenstond van de omwenteling. Ze was kind onder het communisme, ze werd volwassen onder het nieuw uit te vinden kapitalisme. Ze kijkt terug op haar jeugd met alle kennis die de tijd en haar studie (ze is hoogleraar politieke theorie en hoofddocent filosofie) haar hebben gebracht, maar herinnert zich vooral het onbevangen meisje dat ze was. Centraal staat de vraag: wanneer ben je vrij? Als je meedoet aan de leesclub en je hebt het boek nog niet gelezen, probeer dan eens te bedenken of op te schrijven wat vrijheid voor jou betekent. Na lezing van het boek nog eens. Ik ben benieuwd of er iets verandert en zo ja, wat dan?

21
juli

Lot's Leesclub 2: VOL

‘Mooi, maar dat is het woord niet…’ (een citaat van Rutger Kopland) naar wat het dan wel is, daar zoekt Lot graag naar in haar gesprekken over boeken, zeker als ze een leesclub leidt. Dat gaat ze eindelijk weer doen. 5 Keer nog dit jaar. En wat doen we dan?

In Lot’s leesclub graven we. We vragen ons af wat we precies vinden. Waarom we iets mooi vinden. We duiken diep in de tekst en proberen lagen uit te puren. Daarbij staat centraal wat het boek ons vertelt en wat wij meenemen bij de lezing van een boek. Wil je weten hoe dat gaat, praten over meer dan ‘mooi’? Lees hier De boeken zijn zowel fictie als non-fictie.

Voorafgaand aan de avond krijg je alvast 1 vraag om je op voor te kunnen bereiden. Soms zullen er extra teksten of overwegingen zijn.

Meer lezen over Lot’s leesclub kan hier.

Op de tweede avond bespreken we Het woord voor rood van Jon McGregor.

Het beste is als je zo weinig moglijk over het boek weet als je eraan gaat beginnen. Dat laat je je het meest meevoeren en verrassen door dit boek dat gaat over communiceren, elkaar verstaan, taal in zorgvuldig gewogen, mooi ingezette taal. De schrijfstijl beweegt mee met het boek. Heel knap.

8
september

Cursus DIEP LEZEN

cursus diep lezen

Diep in een boek duiken! Er meer uithalen! Ineens snappen waarom je het ene boek zo mooi vindt en het andere juist niet uitkrijgt. Aan 1 bladzijde genoeg hebben om te kunnen bepalen of een roman iets voor je is. Je gevoel voor een boek met voorbeelden en onderbouwing verwoorden. Je leesplezier door kennis vergroten. Zoek je dat? Dan is de cursus DIEP LEZEN voor jou.

DIEP LEZEN biedt je inzicht in leestechniek en leesprofiel. Je leert technieken en begrippen om beter te doorgronden wat en hoe je leest. Niet alleen over de inhoud, maar de structuur, de stijl, de opbouw en het vakmanschap. Niet alleen welk boek je mooi vindt, maar waarom je het mooi vindt. Ontwikkel je eigen leesprofiel, herken de overtuigingsmiddelen van de schrijver en word je bewust van externe factoren…

Data: 8, 15, 22 en 29 september, 13 en 27 oktober.
Kosten: 195 euro (inclusief cursusmateriaal en koffie, thee etc.)
De groep is klein, de cursus gauw vol, dus meld je snel aan.