boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

agenda

25
juli

Over het water X De Uitkijk: vertoning The Garden

Over het water X De Uitkijk: The Garden

Afgelopen januari verscheen de Nederlandse vertaling van Modern Nature, het dagboek van de Britse filmmaker, kunstenaar en activist voor queerrechten Derek Jarman.

Door het lezen van zijn dagboeknotities kom je heel dichtbij Jarman, die zich de laatste jaren van zijn leven volledig stort op het aanleggen van een tuin op een onmogelijke plek ofwel ‘aan de rand van het bestaan’, zoals de ondertitel van het boek luidt. De inmiddels iconische tuin bij Prospect Cottage vormt het decor voor de film The Garden. In Moderne natuur vind je aantekeningen terug over de draaidagen; hoe de gehele crew een halve dag moet wachten voor de haren van Tilda Swinton eindelijk gekruld zijn. “De chaos op een dag draaien in Super 8 is een nauwkeurig gechoreografeerde dans, iedereen beweegt alle kanten op. Ik loop met een ezel over de set. Is dit een farce?” schrijft Jarman op 1 september 1989. Kruip via boek en film in het hoofd van deze bijzondere kunstenaar die tot aan het eind van zijn leven nieuw werk bleef maken en zich bleef inzetten voor queerrechten.


Op donderdag 25 juli vertonen we The Garden in Filmtheater de Uitkijk, met de mogelijkheid Moderne natuur mee naar huis te nemen.

Een kaartje voor film + boek = 40 euro. (5 euro korting)

9
juli

Zomerleesclub: Japanse literatuur

Na een geslaagde eerste leesclub in april (we lazen In het oog van Marijke Schermer) gaan we door met samen lezen, dit keer met een themareeks. Bij een zomerreeks denk je misschien aan boeken die zich afspelen op de camping of in een Spaans Club Med-achtig hotel (denk de nieuwe D. Verhulst), maar deze zomer lijkt vooralsnog niet op een ‘gewone’ zomer. De zon laat op zich wachten, er ligt een kabinet op de loer waar we niet van kunnen slapen en dan hebben we het G-woord nog niet eens genoemd. De vrolijke zomerboeken houden jullie nog tegoed.

En dus duiken we diep! In de Japanse literatuur stuitten we op universele thema’s als eenzaamheid, schaamte, prestatiedruk en verlies. We gaan op zoek naar troost en schoonheid in de donkere wolken. We delen leeservaringen, analyses, favoriete personages, associaties en meer.  Bibi zal de moderatie verzorgen.

Dinsdag 9 juli 20.00
Als mens mislukt van Osamu Dazai (uit 1948)

Dinsdag 13 augustus 20.00
Kitchen van Banana Yoshimoto (uit 1988)

Dinsdag 10 september 20.00
Boven aarde, Beneden hemel van Milena Michiko Flašar (uit 2023)
(De leesclub voor Flašar in september is vol)

Kaartjes voor het deelnemen aan de leesclub kosten €12,50 per keer (inclusief koffie/thee/ander drankje) of kom naar alle drie de bijeenkomsten voor 30 euro.
Max. tien mensen kunnen deelnemen per keer.

Zomerreeks Japanse literatuur [S]

"*" geeft vereiste velden aan

Evenementen*
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa
 
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

27
juni

OPENING EXPO ALA SMA TORI

NIET VERGETEN OM MENSEN ALS MENSEN TE ZIEN

In aanloop naar Keti Koti organiseren we een expositie in onze winkel met portretten gemaakt door kunstenaar Maartje Jaquet. Ala Sma Tori betekent ‘verhalen van een ieder’. Maartje portretteerde de afgelopen paar jaar bijna tachtig mensen. Aan dertig van hen vroeg ze wat Keti Koti voor hen betekent en op welke manier ze het herdenken en vieren. Deze portretten, gemaakt met pen en aquarel, en de bijbehorende verhalen heeft ze gebundeld in een boek: Ala Sma Tori. Hier kun je verder lezen over het project.

Een van de geportretteerden is Clayde Menso. Hij is een geboren en getogen Amsterdammer, opgegroeid in Oud-West en Zuidoost en nu woonachtig in Noord. Hij gaf leiding aan verschillende culturele organisaties in de stad en is momenteel directeur van het Internationaal Theater Amsterdam. Om de expositie officieel te openen gaat Maartje met Clayde in gesprek over wat Keti Koti voor hem betekent, over het gezamenlijk herdenken en vieren met Amsterdammers uit alle hoeken en gaten, over solidariteit en over één van zijn lievelings: Madame Jeannette.

Hier kun je je aanmelden voor het gesprek op donderdag 27 juli 20.00 uur.

De portretten zijn in onze winkel te zien van 22 juni tot en met 6 juli.