boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

agenda

12
september

DIEP LEZEN-cursus

cursus diep lezen

Wil je meer uit je boek halen? Nieuwe leesinspiratie opdoen? Bewuster lezen? Daarvoor is de cursus DIEP LEZEN.

Dit najaar vindt deze cursus voor de vierde keer plaats. De DIEP LEZEN-cursus biedt volle, mooie avonden met veel literatuur en nieuwe inzichten.

DIEP LEZEN biedt technieken en begrippen om beter te snappen wat je leest. Niet alleen de inhoud, maar ook de structuur, de stijl, de opbouw en het vakmanschap. Niet alleen welk boek je mooi vindt, maar ook waarom je het mooi vindt. Ontwikkel je eigen leesprofiel, herken de overtuigingskracht van de schrijver en word je bewust van externe factoren.

Je krijgt theorie, maar er is ook ruimte voor gesprekken en opdrachten. We lezen voorbeeldteksten tijdens de avonden, maar behandelen ook begrippen en invalshoeken om een tekst te benaderen.

Data: donderdag 12, 19 en 26 september en 3 en 10 oktober
Kosten: 150 euro
Vraag een aanmeldformulier aan op lot@boekhandeloverhetwater.nl

24
september

Cursus Levenskunst

Waar word je nou echt gelukkig van? Niet van geld of de perfecte baan, blijkt uit 20 jaar empirisch onderzoek naar geluk door professor Sonja Lyubomirsky. Zinnig Noord en Boekhandel Over het water organiseren een cursus van drie avonden, waarin je aan de slag gaat met Lyubomirsky’s duurzame geluksactiviteiten. Wil jij ook op een andere manier tegen geluk leren aankijken? Of handvatten aangereikt krijgen voor het vergroten van je eigen geluk? Doe mee! Meld je aan bij info@zinnignoord.nl.

Begeleiding: psycholoog Eva van Sloten en theoloog Arjette Kuipers
Data: 24 september, 15 oktober en 5 november 2019, 19:45 – 22:00 uur
Kosten: 125 euro*
Meer info en aanmelden: info@zinnignoord.nl / 06 – 28 30 74 89

*neem contact met ons op als je dit niet kunt missen

17
oktober

Leesclub fictie

Het veld

Aanvang: 20 uur, Van der Pekstraat 59

Met de fictieleesclub lezen we dit keer Het veld van Robert Seethaler. Wil je meedoen met de bespreking? Dat kan. Meld je aan via de mail. Meer informatie over Lezen Over het water vind je hier.

In Robert Seethalers nieuwe roman gaat het over de laatste gebeurtenissen in een mensenleven, dat wat zich niet makkelijk laat vatten. Het is een boek over individuen, allemaal anders, maar ook met elkaar verbonden. Deze doden liggen op het kerkhof van Paulstadt en hun levensverhalen vormen samen een portret van het stadje en geven een onvergetelijk beeld van een samenleving.

29
oktober

Boekenclub Over het water x Tolhuistuin

Frankusstein

Locatie: Tuinhuis Tolhuistuin
Deuren open: 20:00 uur
Aanvang: 20:30 uur
Entree: € 7,50 / CJP en studenten: € 5 / Stadspas: € 2,50
Bij aankoop van het te bespreken boek bij Boekhandel Over het water ontvang je € 2,50 korting voor de Boekenclub!

Eén keer per twee maanden bespreekt Lot Douze van Boekhandel Over het water met een gast en het publiek een, liefst vooraf gelezen, boek. Een leesclub extraordinaire!

Op 27 augustus bespreken we Frankusstein van Jeanette Winterson.

Tickets zijn verkrijgbaar op de site van de Tolhuistuin.

Over de Boekenclub Over het water x Tolhuistuin
De Boekenclub vindt dit jaar 4 keer plaats. Elke keer bespreken we een boek geschreven door een vrouw. Nog steeds worden er te weinig boeken gelezen die door vrouwen zijn geschreven. Nog steeds geldt een ondervertegenwoordiging van vrouwelijke auteurs in de kranten en weekbladen. Terwijl er volgens ons geen verschil is in kwaliteit tussen boeken van vrouwen en van mannen. Sterker nog: misschien zijn vrouwelijke auteurs wel de interessantere stemmen in het hedendaagse literaire veld. Misschien geven ze een broodnodig ander inzicht op de wereld waarin we leven, in de mensen wie we zijn.

Om dat te onderzoeken kiezen we recent verschenen boeken, waarvan wij denken dat die ons daarover iets te vertellen hebben. En stijl? En verhaal? Niet minder belangrijk natuurlijk! Uiteindelijk wil je als lezer een goeie leeservaring, ongeacht jouw geslacht of dat van de schrijver.

7
november

Leesclub non-fictie

het tij keren hermsen

Aanvang: 20 uur, Van der Pekstraat 59

Met de leesclub non-fictie lezen we dit keer we “De vrijheid om vrij te zijn”, van Hannah Arendt en “Het tij keren”  van Joke Hermsen.
Wil je meedoen met de bespreking? Dat kan (de leesclub is nog niet helemaal vol). Meld je aan via de mail. Meer informatie over Lezen Over het water vind je hier.

Ruim 50 jaar geleden schreef de wereldberoemde filosofe Hannah Arendt “The freedom to be”, waarin ze de aard en het belang, de risico’s en bedreigingen van vrijheid aan de orde stelt. Dat doet ze aan de hand van beschouwingen over de Amerikaanse en de Franse revolutie. De Nederlandse vertaling van het boek is sinds kort beschikbaar.

De veelgeprezen Nederlandse filosofe Joke Hermsen duikt in het verleden en verkent het heden, door de levens en gedachten van Rosa Luxemburg en Hannah Arendt onder de loep te nemen. Arendt vond kennis en waardering van het werk van Rosa Luxemburg  van groot belang, en Hermsen vraagt zich af of we met de inzichten van beiden iets kunnen bijdragen aan een betere wereld.

vrijheid om vrij te zijn arendt