boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

agenda

25
juli

Over het water X De Uitkijk: vertoning The Garden

Over het water X De Uitkijk: The Garden

Afgelopen januari verscheen de Nederlandse vertaling van Modern Nature, het dagboek van de Britse filmmaker, kunstenaar en activist voor queerrechten Derek Jarman.

Door het lezen van zijn dagboeknotities kom je heel dichtbij Jarman, die zich de laatste jaren van zijn leven volledig stort op het aanleggen van een tuin op een onmogelijke plek ofwel ‘aan de rand van het bestaan’, zoals de ondertitel van het boek luidt. De inmiddels iconische tuin bij Prospect Cottage vormt het decor voor de film The Garden. In Moderne natuur vind je aantekeningen terug over de draaidagen; hoe de gehele crew een halve dag moet wachten voor de haren van Tilda Swinton eindelijk gekruld zijn. “De chaos op een dag draaien in Super 8 is een nauwkeurig gechoreografeerde dans, iedereen beweegt alle kanten op. Ik loop met een ezel over de set. Is dit een farce?” schrijft Jarman op 1 september 1989. Kruip via boek en film in het hoofd van deze bijzondere kunstenaar die tot aan het eind van zijn leven nieuw werk bleef maken en zich bleef inzetten voor queerrechten.


Voor deze gelegenheid hebben we dichter en schrijver Erwin Hurenkamp gevraagd om de film van een poëtische introductie te voorzien. Hij zal voordragen uit zijn dichtbundel Nu we er toch zijn waarin de klimop kraakt, waarin half mens half blad zich volzuigt, vraagt om geen kunstmest toe te voegen en waarin zaaier en zaad inwisselbaar zijn. Glibberige stenen, korstmossen, oerbossen, helmgrassen, Hurenkamp laat ze allemaal aan het woord. Oh kon Derek Jarman maar meeluisteren!

Erwin Hurenkamp (Deventer, 1993) begon met schrijven toen hij merkte dat de leugen wel gewaardeerd wordt als je haar verhaal noemt. Hij studeerde literatuurwetenschap en Cultural Analysis in Amsterdam. Daar woont hij nog steeds. Gedichten van zijn hand versche­nen eerder op Hard//hoofd en De Optimist en in Tirade. Hij won de Editio Debutantenschrijf­wedstrijd 2020-2021. Nu we er toch zijn is zijn debuutbundel.

Moderne natuur en Nu we er toch zijn zullen na afloop van de vertoning te koop zijn.

Een kaartje voor film + boek = 40 euro. (5 euro korting)

 

Foto: Bianca Sistermans

23
juli

Zomerleesclub: Japanse literatuur

Na een geslaagde eerste leesclub in april (we lazen In het oog van Marijke Schermer) gaan we door met samen lezen, dit keer met een themareeks. Bij een zomerreeks denk je misschien aan boeken die zich afspelen op de camping of in een Spaans Club Med-achtig hotel (denk de nieuwe D. Verhulst), maar deze zomer lijkt vooralsnog niet op een ‘gewone’ zomer. De zon laat op zich wachten, er ligt een kabinet op de loer waar we niet van kunnen slapen en dan hebben we het G-woord nog niet eens genoemd. De vrolijke zomerboeken houden jullie nog tegoed.

En dus duiken we diep! In de Japanse literatuur stuitten we op universele thema’s als eenzaamheid, schaamte, prestatiedruk en verlies. We gaan op zoek naar troost en schoonheid in de donkere wolken. We delen leeservaringen, analyses, favoriete personages, associaties en meer.  Bibi zal de moderatie verzorgen.

Dinsdag 23 juli 20.00
Als mens mislukt van Osamu Dazai (uit 1948)

Dinsdag 13 augustus 20.00
Kitchen van Banana Yoshimoto (uit 1988)

Dinsdag 10 september 20.00
Boven aarde, Beneden hemel van Milena Michiko Flašar (uit 2023)
(De leesclub voor Flašar in september is vol)

Kaartjes voor het deelnemen aan de leesclub kosten €12,50 per keer (inclusief koffie/thee/ander drankje) of kom naar alle drie de bijeenkomsten voor 30 euro.
Max. tien mensen kunnen deelnemen per keer.

Zomerreeks Japanse literatuur [S]

"*" geeft vereiste velden aan

Evenementen*
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa
 
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.