boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

Over het water

Boekhandel Over het water in de Van der Pekstraat is overgenomen

Lange tijd leek het erop dat Boekhandel Over het water zou sluiten aan het eind van het jaar. Maar de winkel is toch overgenomen. Eind december vertrok oprichter Lot Douze en vanaf 1 januari hebben Bibi Scholten van Aschat en Jildau de Boer het stokje in handen.

Precies op het moment dat Lot Douze de conclusie trok dat een overname er niet in zat en ze de winkel zou moeten sluiten aan het eind van het jaar, meldden Scholten van Aschat en De Boer zich. Binnen twee maanden na het eerste gesprek, tekenden zij de koopovereenkomst. Daar gingen spannende weken aan vooraf waarin verhuurder Ymere overtuigd raakte dat de winkel aan de Van der Pekstraat 59 hoort.

Nu kan Douze met een gerust hart haar winkel achterlaten. Op 21 september 2013 ging Boekhandel Over het water open na een crowdfundactie. Lot startte de winkel vanuit de gedachte dat het hart van Amsterdam-Noord een inspirerende boekhandel verdient. Ze bouwde in de jaren daarna de boekhandel uit tot een literaire ontmoetingsplek voor de buurt, bekend binnen en buiten de stad. Lot Douze gaat op zoek naar nieuwe uitdagingen op het snijvlak van cultuur en ondernemen en het bevorderen van de leescultuur.

Bibi Scholten van Aschat en Jildau de Boer hebben ruime ervaring in het Amsterdamse culturele veld. Bij kunst en mensen ligt hun liefde. Het plan voor een eigen boekhandel lag er al. Nu grijpen ze hun kans bij Over het water.  Daarvoor zijn ze een crowdfundactie gestart op Voordekunst, die succesvol is afgerond.

 

Foto: Angela Baas