De Lezers van Over het water LIVE!
In de Boekenweek transformeerden podcast-hosts Lot en Luc de boekhandel naar tot een echte podcast studio. Mét publiek werd live een podcast opgenomen. Het was meer dan speciaal om in gezelschap een gesprek te mogen voeren dat vooral eerlijk en mooi was. Iedereen kreeg stof tot nadenken. En lekkere baksels! Maar daarover straks meer.
Passend bij het thema van de Boekenweek is de hoofdgast Brand Berghouwer, transcoach en oud-voorzitter van het Transgender Netwerk Nederland. In het gesprek dat hij lardeert met veelzeggende voorbeelden, maakt hij duidelijk dat verbeelding in literatuur voor transmensen én hun omgeving een bredere blik biedt.
Voor het vaste podcast-onderdeel, Proeven van een kookboek, is Jayne Jubb te gast. Zij is schrijver van het recent verschenen boek Elke dag bakdag en runt met haar man Sjoerd de Buiksloterbakery waar ze Bakken voor de buren in Amsterdam-Noord. Uiteraard is het boek te koop bij Boekhandel Over het water. En het is voor publiek en gasten een feest om haar baksels te mogen proeven.
Kortom: voor herhaling vatbaar, zo’n ontmoeting in de boekhandel. We laten het weten als we weer zover zijn.
Luister hier naar het gesprek met publiek, mogelijk gemaakt door geluidstechnicus Kees van Zelst.
Boeken besproken:
Elke dag bakdag van Jayne Jubb
De waarheid zal me bevrijden van Alejandra Ortiz
Antiboy van Valentijn Hoogenkamp
Detransitie, baby van Torrey Peters
Welkom bij de club van Thomas van der Meer
Loveless van Alice Oseman
I was born for this van Alice Oseman
Genderqueer van Maia Kobabe
Girl hearts girl van Lucy Sutcliffe
Het boekenseizoen staat op het punt van beginnen met de boekenweek in het vooruitzicht en de grote inkoopbeurs voor boekhandelaren. Luc en Lot spraken met Carla de Jong, een van de twee eigenaren van Uitgeverij Meridiaan. Meridiaan is een jonge uitgeverij met grote namen: Hilary Mantel, Nino Haratischwili en Charles Lewinsky. We bespreken wat er gaat verschijnen en hoe een zelfstandige uitgever te werk gaat.
Onder andere ter sprake kwamen:
Hetze van Sasja Filipenko
Voorbij het zwart van Hilary Mantel
We beginnen met Luc, die zichzelf een enorm plezier heeft gedaan door zich te laten verleiden door een kaft. Nu geniet hij van
Sea of Tranquility van Emily St John Mandel.
Lot verheugt zich op het nieuwe kookboek van Alison Roman, Zoet genoeg, en maakte daarom kruidige granola uit Lekker thuis.
Halverwege leidde een telefoontje tot zin in koffie, wat weer leidde tot het ophalen van herinneringen aan onze eerste stappen in de boekhandel. Voor jullie betekent dat een extra fragmentje uit Over the water humans gather van Doctor Turtle, onze intromuziek!
Dat krijg je ervan als je een podcast gaat opnemen op 1 januari… Dan kom je er pas bij het editen achter dat er maar 4 van de 5 boeken in Lucs top5 van 2022 zijn besproken.
Daardoor hebben we “maar” 11 boeken besproken: De beste van 2022, het boek dat Lot aan het lezen was en het bakboek waaruit Luc een wél lekkere appeltaart bakte. We loven oudere boeken, erg nieuwe en auteurs van wie we het hele oeuvre lazen in het afgelopen jaar. Dat was bij Lots favoriet niet zo moeilijk: Claire-Louise Bennett schreef er pas 2.
Dit keer niet vanuit de boekhandel, maar van de keukentafel. Er moest daarna namelijk Garmisch-Partenkirche gekeken worden!
Besproken boeken:
Wat leest Lot nu?
A Horse at Night – Amina Cain
Top4 van Luc:
Loveless – Alice Oseman (Nederlandse editie)
A Concise Chinese-English Dictionary for lovers – Xiaolin Guo
De bomen – A. Alberts
As good as dead – Holly Jackson (Engelse editie)
Top 5 van Lot:
Waarom we de wereld niet rond kunnen krijgen – Frank Meester
De laatste witte man – Moshin Hamid
De diepst verborgen herinnering van de mens – Mohamed Mbougar Sarr
Kassa 19 – Claire-Louise Bennett
Heel de wereld wordt wakker – samensteller: Jaap Robben
Luc bakt Oma’s appeltaart uit:
Laura’s Bakery bakboek -Laura Kieft
Aan tafel in de boekhandel deze keer: Luc Teepe, Lot Douze en Lisa Boersen
We spraken met schrijver Lisa Boersen naar aanleiding van haar nieuwe boek Garcia Marquez en de Honeymoonquiz. In dat boek vertelt ze de verhalen van haar Dominicaanse moeder en hoe die haar gevormd hebben. Een inspirerend, boeiend en vrolijk warm boek. We vroegen haar welke boeken haar gevormd hebben. Ze nam er 4 mee:
Kleine sofie en lange wapper van Els Pelgrom
Les Mains Sales van Jean Paul Sartre
Liefde in tijden van Cholera van Garcia Marquez
Born Latino van diverse auteurs
Luc leest: Heerlijk Monster van Fleur Pierets
Lot bakte niet zo heel erg ongezond Millionaire’s Shortbread uit Ultiem Comfort Food van Hugh Fearnley-Whittingstall
En passant werd de Nederlandse literatuur van de tweede helft van de vorige eeuw gefileerd en werd er een ode gebracht aan het cynisme van Miss Marple.
Moderne Japanse literatuur is populair in Nederland. Maar waarom eigenlijk? Lot rekent zich tot de fans, en kiest haar vijf favorieten Japanse boeken. Zijn er overeenkomsten te vinden? Iets met katten? Iets met het leven? Is er misschien iets aan te wijzen dat onze liefhebberij verklaart? Joost is er voor het laatst, leest Vonne van der Meers nieuwe novelle Letselschade, en heeft lunch gemaakt uit het fijne Lunch to go van Janine Jansen.
Boeken in deze aflevering:
– De kat – Takashi Hiraide
– De opwindvogelkronieken – Haruki Murakami
– Kitchen – Banana Yoshimoto
– Het hoofdkussenboek – Sei Shonagon
– In de misosoep – Ryu Murakami (niet meer verkrijgbaar)
– De jacht op het verloren schaap – Haruki Murakami
– Letselschade – Vonne van der Meer
– Lunch to go – Janine Jansen
Luister naar De lezers van Over het water! De podcast voor én met lezers, waarin Lot Douze van Boekhandel Over het water (de inspirerende boekhandel in Amsterdam Noord) vertelt over lezen, de leeservaring, de boeken die leeservaringen veroorzaken, en bovendien in gesprek gaat met andere lezers! In deze korte clip hoor je een greep uit de afleveringen tot nu toe.
Soms komen er boeken voorbij waarover we niet raken uitgepraat, en Een geest in de keel van Doireann Ní Ghríofa is er zo een. Een schitterend, kwetsbaar en origineel boek over moederschap, vrouwelijkheid, zichtbaarheid, even lyrisch als lichamelijk geschreven. Maar hoe het te plaatsen in het licht van het discours over literatuur, moederschap en feminisme? Voor de gelegenheid nodigden we Ilse Josepha Lazaroms uit. Zij is auteur van het boek Duet – een roman over single moederschap, auteurschap en het uiteenvallen van een relatie – en publicist bij o.a. De Groene Amsterdammer, de Correspondent en de Nederlandse Boekengids. Met haar gaan we dieper op de materie in. En eten we citroencake, door Lot gemaakt uit het heerlijke bakboek Bak & relax.
Boeken uit de aflevering:
Een geest in de keel – Doireann Ní Ghríofa
Duet – Ilse Josepha Lazaroms
beginnen voor gevorderden – Hélène Gelèns
Bak & relax – Jessica Elliott Dennison
Het is herfst, tijd voor een nieuw seizoen van onze podcast De Lezers Van Over Het Water (DLVOW). We beginnen deze eerste aflevering van ons tweede seizoen met het proeven uit Emma de Thouars kookboek Tofu. Gaat het om de smaak? Gaat het om de structuur? Zeker is dat het een fantastisch kookboek is! Misschien niet toevallig ontstaat daarna een gesprek waarin structuur – maar dan in literaire zin – het hoofdthema is. Lot vertelt over twee moderne klassiekers – Een klein leven van Hanya Yanagihara en Gesprekken met vrienden van Sally Rooney – en hoe die boeken hun literaire en emotionele werk bij de lezer doen middels de structuur. Ook vertelt ze over haar DIEP LEZEN cursus, waarin je op die dingen leert te letten. Joost is begonnen in Kleine haperende vluchten van Femke Brockhus, en weet genoeg om alvast op zijn loftrompet te blazen. Tot slot klinkt een toneeltekst van Magne van den Berg.
De boeken uit deze aflevering:
– Tofu – Emma de Thouars
– Een klein leven– Hanya Yanagihara
– Gesprekken met vrienden – Sally Rooney
– Tegen interpretatie – Susan Sontag
– Moeders zondag – Graham Swift
– Kleine haperende vluchten – Femke Brockhus
– ik stond in een kutvoorstelling maar mijn haar zat wel heel goed – Magne van den Berg
De laatste aflevering van het eerste seizoen van onze podcast De lezers van Over het water, gaat over boeken meenemen op vakantie. We praten daarover met een speciale gast, iemand die alles weet van lezen, van boeken, van school en dus van vakantie, namelijk: Clara Rekers! Clara is docent Nederlands op het Ignatius Gymnasium, en klant bij Boekhandel Over het water, en ze heeft een stapeltje meegenomen waar zomaar eens het ideale vakantieboek tussen zou kunnen zitten. Lot heeft voor de gelegenheid roze koeken gebakken en Joost leest een gedicht.
De podcast heeft vanaf nu zomervakantie, maar de winkel blijft gewoon open. Fijne vakantie!
Boeken in deze aflevering:
Perfecte picknick – Charlotte Fielmich
Amerikanah – Chimamanda Ngozi Adichie
Moeder af – Fien Verstappen
Doe het toch maar – Babs Gons
Onze kinderen – Renée van Marissing
Het woord voor rood – John McGregor
Album van de Caraïbische poëzie – Michiel van Kempen, Bert Paasman en Noraly Beyer
Aflevering 7 alweer! Soms is een boek niet voor jou. Lot vertelt over een aantal boeken die, hoe goed ook, haar niet tot lezen aanzetten. En waarom dat oké is. We proeven uit Vanja van der Leedens héérlijke Insane, Joost herlas de laatste tijd Een geest in de keel van Doireann Ní Ghríofa voor een toespraak die hij moest houden, en Lot leest voor uit een favoriet boek van de laatste tijd.
Boeken in deze aflevering:
– Insane – Vanja van der Leeden
– Leven & lot – Vasily Grossman
– Een onberispelijke man – Jane Gardam
– Middernachtsbibliotheek – Matt Haig
– Een geest in de keel – Doireann Ní Ghríofa
– Waar is het lam? – Mustafa Stitou
– Varkensroze ansichten – Mustafa Stitou
– Het oneindige verhaal – Michael Ende
– Troost – Michael Ignatieff
Een nieuwe naam! Vanaf deze zesde aflevering heten we met terugwerkende kracht De lezers van Over het water. Lot legt het uit, terwijl we heerlijke gemberkoekjes eten uit het fijne kookboek Midnight Chicken van Ella Risbridger. En dan… nóg een primeur, namelijk onze eerste gast. Luc Teepe – lezer, collega, geslaagde – ziet op #BookTok boeken veelvuldig worden aangeprezen als boeken die je laten huilen. Luc vraagt zich af: waarom klopt dat bij mij soms wel, en soms helemaal niet? Lot steekt de loftrompet van Rusteloos, het nieuwe boek van Casper Luckerhof, en Joost leest een gedicht.
Boeken in deze aflevering:
– Midnight Chicken – Ella Risbridger
– Kraai & Koninkrijk – Leigh Bardugo
– They both die at the end – Adam Silvera
– A song for Achilles – Madeleine Miller
– The fault in our stars – John Green
– Watch over me – Nina Lacour
– Ugly love – Colleen Hoover
– Rusteloos – Casper Luckerhof
– Narrenwijsheid – J.C. van Schagen
Na heerlijke bruschetta van Sharon de Miranda, spreken Lot en Joost over vertaalde literatuur (naar aanleiding van een stukje van Lot dat hier te lezen is) en over de winnaar van de Grote Poëzieprijs (uit Amsterdam Noord).
Lot en Joost spreken over deze boeken:
– Colorful food – Sharon de Miranda
– Verhalen uit de binnenstad – Shaun Tan
– Een odyssee – Daniel Mendelsohn
– Een vrouw apart. En de stad. – Vivian Gornick
– Onder het melkbos – Dylan Thomas
– Een geest in de keel – Doireann Ní Ghríofa
– Kassa 19 – Claire-Louise Bennett
– Dagen in huis – Roelof ten Napel
Alles is vormbeheersing. Het schrijven van een recept, het opvolgen ervan, literatuur maken, troostvogels tekenen, lezen, poëzie. Laat je meevoeren door Lot en Joost in de vierde aflevering van de Over het water-podcast!
In deze podcast:
– That sounds so good – Carla Lalli Music
– Verdwenen levens – Florette Dijkstra
– Het licht aan het einde van de loop – Martin Michael Driessen
– Wormmaan – Mariken Heitman
– On consolation – Michael Ignatieff
– 333 Vogels – Peter Vos
– Mythes en stoplichten – Alara Adilow
Aflevering 3! En deze is wat langer, want na de koekreep met tahin en chocolade, ontvouwt zich een gesprek, naar aanleiding van een stuk van Maartje Wortel in Trouw, over Lots leescrisis: ze heeft steeds minder zin om Nederlandse literatuur te lezen, en wil weten hoe dat komt.
Besproken boeken: Uit één bakblik – Edd Kimber * Mijn lieve gunsteling – Marieke Lucas Rijneveld * De goede zoon – Rob van Essen * Miniapolis – Rob van Essen * De koerier van Maputo – Jenne Jan Holtland * Waar is het lam? – Mustafa Stitou * Zondagmorgen – Willem Jan Otten * Tuinieren met Monty Don – Monty Don.
Ook genoemd: Ik ga leven – Lale Gül * De geschiedenis van mijn seksualiteit – Tobi Lakmaker * Wat je van bloed weet – Philip Huff * Het aanbidden van Louis Claus – Valentijn Hoogenkamp
Muziek: ‘Over the water, humans gather’ van Doctor Turtle.
Wat fijn, al die leuke reacties op de eerste aflevering van de Over het water-podcast! Lot en Joost hebben meteen maar een tweede aflevering opgenomen. Daarin wordt een door Joost gebakken brood geproefd, en goed bevonden, bezingt Lot haar liefde voor detectives met originele, verrassende speurders, en een lichte, plezierige toon. Helemaal anders, maar óók licht van toon, is Gastvrijheid van schrijver, cultureel organisator en Noorderling Chris Keulemans, die Joost in de Boekenweek gaat interviewen. Ook de wandeling – hopelijk met lichte tred – met Gijs Stork en Floor van Spaendonck, die we organiseren, komt nog even voorbij. En natuurlijk onze Boekenweek-schrijfwedstrijd, over je eerste boekenliefde. Joost geeft Lot boek met toneelstukgedichten – geen eerste, maar wel een grote liefde – en leest er een uit voor.
Boeken in deze aflevering:
– Sodabrood uit eigen oven – Levine van Doorne en Freerk Bos
– De moord op Buckingham Palace – S.J. Bennett
– De man die twee keer doodging – Richard Osman
– Tante Poldi en de Siciliaanse leeuwen – Mario Giordano
– Gastvrijheid – Chris Keulemans
– Amsterdam door! Gijs en Floor – Floor van Spaendonck en Gijs Stork
– Gerrit Lamberts’ Amsterdam door! Gijs en Floor – Floor van Spaendonck en Gijs Stork
– One thousand avant garde plays – Kenneth Koch
Muziek: ‘Over the water, humans gather’ van Doctor Turtle.