boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

Uit de podcast

Boekhandel Over het water heeft een podcast! De lezers van Over het water heet de podcast, want het gaat om lezen en lezers: wat lees je? Waarom lees je? Hoe lees je? Wanneer lees je?

Elke keer neemt iemand een stapel boeken mee en Joost of Lot bespreekt 1 boek dat ze aan het lezen zijn. Maar praten over lezen kan niet zonder iets te eten, dus we koken uit een kookboek en proeven daarvan. Om je weer kalmpjes de dag of de nacht in te laten gaan lezen we nog een stukje voor…

Je luistert de podcast op je podcastplatform naar keuze of hier. Abonneer je! En geef ons sterren zodat andere mensen ons ook vinden!

Magisch realistische detectiveroman waarin een naamloze, pas gescheiden, ketting rokende dertiger op zoek moet gaan naar een zeer speciaal schaap.

Sei Shonagon was een hofdame in het tiende-eeuwse Japan, de hoogtijdagen van het keizerlijk hof. Ze tekende alles op wat haar aantrok of afstootte in haar omgeving en schetst zo een uniek portret van een gesloten wereld waarin poëzie, de liefde en een hoogontwikkeld gevoel voor ritueel de toon aangeven.

De Opwindvogelkronieken is niet zomaar een roman maar een index van menselijke eigenaardigheden. Een lange reeks petites histoires toont de onmogelijkheid om een ander mens wezenlijk te doorgronden.

De kat is een ontroerende, poëtische roman over de vergankelijkheid van het leven en het vermogen te genieten van kleine, kortstondige momenten van geluk.

Lunch to go van Janine Jansen bevat 60 recepten voor meeneemlunches en is perfect voor iedereen die graag betere eetkeuzes wil maken tijdens de lunch.

In geconcentreerde scènes vertelt Van der Meer het verhaal van de ontwikkeling van een jonge vrouw wier leven muurvast lijkt te zitten. Een loofsteile afdaling terug in de tijd.

Hoera! Eindelijk een Nederlandse vertaling van deze heerlijke roman. Het staat in mijn top-5 allertijden van Japanse boeken.

ik stond in een kutvoorstelling maar mijn haar zat wel heel goed bevat een selectie van
zeventien theaterteksten die Magne van den Berg schreef tussen 2000 en 2022.

Een ongewoon mooie roman over een vrouw die verdwijnt en haar man en dochtertje achterlaat.

Een zeer fijn kookboek, zowel voor wie wil beginnen te koken met tofu, als voor wie al jaren met dit ingrediënt werkt en zoekt naar nieuwe inspiratie. Ik als tofuliefhebber geef dit boek een prominent plekje in mijn kookboekenkast.

In Moeders Zondag zijn geluk, hartstocht en een afschuwelijk verlies met elkaar verweven in het tijdsbestek van een eerste, idyllische zomerdag. Die dag, die in een drama eindigt, vormt het begin van het latere leven van Jane Fairchild als gevierd auteur van romans en memoires.

Susan Sontags manier van aankijken tegen kunst en literatuur, die zich niet richt op de betekenis ervan maar op waarom iets is zoals het is, levert je zó veel op als je wilt begrijpen waarom een werk je wel of niet raakt!

In Gesprekken met vrienden van Sally Rooney komt de vriendschap tussen twee artistieke en intelligente jonge vrouwen onder druk te staan als een van hen een relatie krijgt.

Een héél goed literair boek, waarin de structuur van het boek je heel ingenieus het verhaal in trekt, waarna Yanagihara je treft met wat ze te vertellen heeft en je overmand wordt door emoties.

Maak van je picknick een buitenfeest. In dit boek vind je alles wat je nodig hebt om de perfecte picknick te organiseren.