boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

'Vergeten' aanraders

Soms vergeet ik een boek aan te raden. Omdat ik denk dat iedereen het al kent. Al heeft. Been there, done that. Gaap daar heb je haar ook nog eens met dat boek van x jaar geleden. En dan kom ik er bij toeval achter – meestal omdat iemand anders het aan een derde aanraadt – dat lang niet iedereen die schrijver al kent, dat boek al heeft gelezen, al een editie op de plank heeft staan.

Magisch realistische detectiveroman waarin een naamloze, pas gescheiden, ketting rokende dertiger op zoek moet gaan naar een zeer speciaal schaap.

Sei Shonagon was een hofdame in het tiende-eeuwse Japan, de hoogtijdagen van het keizerlijk hof. Ze tekende alles op wat haar aantrok of afstootte in haar omgeving en schetst zo een uniek portret van een gesloten wereld waarin poëzie, de liefde en een hoogontwikkeld gevoel voor ritueel de toon aangeven.

De Opwindvogelkronieken is niet zomaar een roman maar een index van menselijke eigenaardigheden. Een lange reeks petites histoires toont de onmogelijkheid om een ander mens wezenlijk te doorgronden.

De kat is een ontroerende, poëtische roman over de vergankelijkheid van het leven en het vermogen te genieten van kleine, kortstondige momenten van geluk.

In Moeders Zondag zijn geluk, hartstocht en een afschuwelijk verlies met elkaar verweven in het tijdsbestek van een eerste, idyllische zomerdag. Die dag, die in een drama eindigt, vormt het begin van het latere leven van Jane Fairchild als gevierd auteur van romans en memoires.

Susan Sontags manier van aankijken tegen kunst en literatuur, die zich niet richt op de betekenis ervan maar op waarom iets is zoals het is, levert je zó veel op als je wilt begrijpen waarom een werk je wel of niet raakt!

In Gesprekken met vrienden van Sally Rooney komt de vriendschap tussen twee artistieke en intelligente jonge vrouwen onder druk te staan als een van hen een relatie krijgt.

Een héél goed literair boek, waarin de structuur van het boek je heel ingenieus het verhaal in trekt, waarna Yanagihara je treft met wat ze te vertellen heeft en je overmand wordt door emoties.

Een intelligente roman over migratie, zwartheid, geschiedenis en de liefde.

Intieme autofictie van een auteur die niet alleen mooi kan schrijven, maar ook heel mooi kan denken.

Geëngageerde gedichten die recht het hart en het hoofd in gaan om daar rond te zingen. Doe het toch maar als levenshouding, universeel door het persoonlijke, hoogst actueel en tijdloos.

Een heel mooi, klein boek. Zeer terecht genomineerd voor de Libris Literatuurprijs.

verzamelde gedichten wim brands

Blijvend mooi dichtwerk van Wim Brands

Atlas van de Nederlandse taal

Een gaaf boek over taal, bijna compleet, zeer informatief en leuk

donuteconomie raworth

Ruimer kijken naar economie voor beginners