boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

08 februari 2018

Hella Haasse Honderd

hella haasse display'tje

Het is even rustig. Dus verwijlen een klant en ik een tijdje bij het werk van Hella Haasse. De klant koopt de herinneringen van Yvonne Keuls aan Haasse, ik lees juist het zojuist heruitgegeven Ogenblikken in Valois.  Dit jaar zou Hella Haasse 100 geworden zijn, als ze niet in 2011 was overleden. In 1979 betrok ze met haar man een huisje in de Valois, waar ze bijna 10 jaar bleef wonen. Ze noemde die periode haar Indian Summer.

Nostalgisch roemen we haar werk. Haar eruditie: ‘Wat moet dat een slimme vrouw geweest zijn’. Haar woordgebruik en haar enorme kennis. ‘De tuinen van Bomarzo.’ ‘Oh ja! Prachtig.’ De historische romans? Misschien te lang voor ons huidige leven. Maar Een nieuwer testament: ook favoriet.woud der verwachting

Maar Haasse lijkt wel vergeten. ‘Misschien komt de verkoop weer een beetje op gang als de biografie verschijnt. Eventjes,’ zegt de klant. We zouden misschien nog wel even meewarig voor ons uitgestaard hebben, als er niet andere klanten waren gekomen. Nu vergeet deze klant alleen haar pinpas in de automaat te steken. Misschien met haar hoofd nog in Bomarzo…

Hella Haasse werd op 2 februari 1918 geboren en overleed in 2011. Haar werk moet gelezen blijven worden, ze heeft zoveel prachtigs geschreven, en zo gevarieerd.

Ogenblikken in Valois en Zoals ik jou ken, ken jij mij: mijn jaren met Hella Haasse liggen in de winkel. Tuinen van Bomarzo heeft zelfs 2 edities. De simpele rainbowpocket is op voorraad. Een nieuwer testament is helaas niet meer nieuw leverbaar, maar Het woud der verwachting is nu maar 7,50 euro. Ik heb een stapeltje ingeslagen. Misschien niet op elk moment in je leven te savoureren, maar voor een vakantie in Frankrijk of de Ardennen of ‘gewoon’ een flinke duik in de late Middeleeuwen is Het woud der verwachting zeker een aanrader. Even weg uit je eigen wereld.