boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

Ogenblikken in Valois

ogenblikken in valois hella haasse
  • Ogenblikken in Valois
  • Haasse, Hella
  • € 12,99

Als je een boek bestelt, kun je kiezen uit ophalen in de winkel of thuisbezorgen. Verzendkosten zijn 1,95, tenzij anders aangegeven.

Je rijdt nooit meer zonder omkijken langs Senlis

Haasse is een magische auteur. Heel intiem beschrijft ze alle dorpjes in Valois, een streek die nu niet meer zo heet. Met grote liefde beschrijft ze de huizen, de pleintjes en vooral de landgoederen, die zeer talrijk zijn in de buurt van Senlis, de meeste Frankrijkgangers waarschijnlijk alleen bekend van de afslag. In elk dorp vindt Haasse prachtige historische verhalen en an lezer ben je dan ineens verzonken in de levens van ongelukkige erfgenamen, benauwde dorpelingen in oorlogsgebied of excentrieke dames… Kleine romans verborgen in de lokale geschiedenis. Wat kon Haasse dat goed.

Dit jaar zou Hella Haasse 100 geworden zijn, als ze niet in 2011 was overleden. In 1979 betrok ze met haar man een huisje in de Valois, waar ze bijna 10 jaar bleef wonen. Ze noemde die periode haar Indian Summer.

Deze heruitgave past in de stijl van het verzameld werk van Haasse, zoals Querido dat al jaren doetgebonden, met witte stofomslag.

Van de uitgever:
Bijna tien jaar lang woonden Hella S. Haasse en haar echtgenoot Jan van Lelyveld in Saint-Witz, ten noorden van Parijs, in het departement Val-d’Oise. De omgeving boeide haar van begin af aan. ‘Die heuvels, bossen en akkers riepen iets in mij wakker, een gewaarwording van ruimte […]. Ik herkende het gevoel van thuis-zijn in de natuur, zoals ik dat ervaren heb tussen de groene bergen van de Preanger in mijn geboorteland Java.’ Ze verdiepte zich in het landschap, de geschiedenis en de sfeer van ‘Valois’, en zo ontstond een mozaïek van indrukken en waarnemingen.
In een nawoord vertelt Haasses biografe Aleid Truijens over de Franse periode in het leven van Hella S. Haasse.

‘Bomen en water hebben altijd een overheersende rol gespeeld in de sagen en het volksgeloof van Valois. De onverbrekelijke samenhang van alles in de natuur krijgt gestalte in verhalen, waarvan de oorsprong misschien wel teruggaat tot voorhistorische tijden.’

‘Valois, die naam, officieel niet meer in gebruik, is veeleer de aanduiding van een sfeer, een gemeenschappelijk verleden, een versmelting van landschap en cultuur, dan van een duidelijk omgrensd gebied.’

ISBN 9789021408255
Uitgever Querido
Verschenen 2018
Bladzijden 176 blz.
Bindwijze gebonden met stofomslag