boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

25
juli

Over het water X De Uitkijk: vertoning The Garden

Over het water X De Uitkijk: The Garden

Afgelopen januari verscheen de Nederlandse vertaling van Modern Nature, het dagboek van de Britse filmmaker, kunstenaar en activist voor queerrechten Derek Jarman.

Door het lezen van zijn dagboeknotities kom je heel dichtbij Jarman, die zich de laatste jaren van zijn leven volledig stort op het aanleggen van een tuin op een onmogelijke plek ofwel ‘aan de rand van het bestaan’, zoals de ondertitel van het boek luidt. De inmiddels iconische tuin bij Prospect Cottage vormt het decor voor de film The Garden. In Moderne natuur vind je aantekeningen terug over de draaidagen; hoe de gehele crew een halve dag moet wachten voor de haren van Tilda Swinton eindelijk gekruld zijn. “De chaos op een dag draaien in Super 8 is een nauwkeurig gechoreografeerde dans, iedereen beweegt alle kanten op. Ik loop met een ezel over de set. Is dit een farce?” schrijft Jarman op 1 september 1989. Kruip via boek en film in het hoofd van deze bijzondere kunstenaar die tot aan het eind van zijn leven nieuw werk bleef maken en zich bleef inzetten voor queerrechten.


Op donderdag 25 juli vertonen we The Garden in Filmtheater de Uitkijk, met de mogelijkheid Moderne natuur mee naar huis te nemen.

Een kaartje voor film + boek = 40 euro. (5 euro korting)

https://boekhandeloverhetwater.nl/agenda/over-het-water-x-de-uitkijk-vertoning-the-garden/