Een hand vol mooie boeken
De afgelopen weken las ik zomaar 5 goeie boeken na elkaar.
Totaal door het dolle heen raad ik iedereen aan. Lezen, lezen, lezen! Een ontroerend verhaal over een bijzonder gezin, dat verscheurd raakt door keuzes van de ouders. In het begin las ik nog grijnzend stukjes voor, maar gaandeweg vergaat je het lachen en komen de tranen. Over de plot zal ik niet teveel zeggen, maar neem van me aan: het is geen doorsneeverhaal over een doorsneegezin.
Dat is de roman van Jenny Offill in feite wel: Een vrouw worstelt met haar ambitie een ‘artmonster’ te worden versus de realiteit dat ze de liefde van haar leven tegenkomt met wie ze een kind krijgt. Herkenbaar? Voor veel vrouwen vast. Ook herkenbaar: de waaier van emoties die de hoofdpersoon voelt over haar kind. In korte, experimentele fragmenten en mooie zinnen beschrijft Offill het leven van haar hoofdpersoon. Verbroken beloftes is een boek om te koesteren!
Als je houdt van onbetrouwbare vertellers, niet per se sympatieke hoofdpersonen en grootse, schokkende verhalen, dan raad ik je de roman Notities uit de jungle van Hanya Yanagihara zeer aan. Norton Perina gaat als jonge arts mee op expeditie naar een raadselachtig eiland. Ze ontdekken een volk dat misschien wel het eeuwige leven heeft- de droom van de Westerse wereld. Langzaam wordt het een nachtmerrie… Heel goed geschreven.*
Een vintage Eco is Het nulnummer. Was de vorige roman van Umberto Eco misschien wat lastig doorkomen**, deze is gevuld met spitsvondige dialogen, erudiete semi-feitjes en satire. De slinger van Foucault light. Een instapmodelletje, maar van Eco is ook een instapmodel de moeite waard. (Umberto Eco Het nulnummer, 19,95)
Meditatie in de lentezon met verse sushi na, dát is De kat van Takashi Hiraide. Pukkie, de kat in kwestie, bezoekt de schrijver en zijn vrouw, maar woont neit bij hen. Dat is aanleiding voor de schrijver om over hechting te schrijven, vergankelijke, onzekere liefde, over genieten van het moment en van de omgeving waarin je terecht komt. (Takashi Hiraide De kat, 17,95)
*Overigens lezen Totaal door het dolle heen en Notities uit de jungle als zusterboeken. Beide onderzoeken het thema wat mensen in naam van de wetenschap doen met kwetsbare wezens. Totaal door het dolle heen bekijkt dit vanuit de proefkonijnen, Notities uit de jungle vanuit de onderzoeker. Totaal door het dolle heen is wat hoopvoller dan Notities uit de jungle, zou je kunnen zeggen.
**Ik vond De begraafplaats van Praag erg goed, hoor: de eenzaamste hoofdpersoon uit de wereldliteratuur.