boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

23 juni 2018

Persoonlijke wondertjes

waar is bernadette maria semple

Het lezen van het juiste boek is een wonder. Ik heb al zo vaak het juiste boek gelezen en toch overvalt het me elke keer als het gebeurt. De haast om telkens verder te lezen. De vonkjes die door mijn hoofd springen, aangestoken door de zinnen van een auteur. Dat je zoveel om de personages gaat geven dat je hartepijn krijgt. Dat je haast juichend van leesplezier in je stoel zit.

Het kan een oorverdovend wonder zijn wanneer een boek op alle manieren juist is. In zinnen, in levenswijsheid, in verhaallijn, in personages, in aansluiting bij wie jij bent. Maar vaker is het wonder dat over minder schijven klopt. Dat mooi is, maar misschien mij niet vol in de maag raakt. Andersom kan ook. Dat het misschien boektechnisch niet perfect is, maar voor mij precies op het juiste moment het juiste verhaal vertelt.

Ik vind het interessant om daarover na te denken: waaruit is het wonder precies opgebouwd? Wat het is dat het voor mij een wonder maakt? Uit die fascinatie is de DIEP LEZENcursus voortgekomen, vanwege die fascinatie lukt het me mensen boeken aan te raden.

De afgelopen dagen had ik weer een wonder in handen en het werd tijd. Ik las te weinig wondertjes dit jaar. Mooie boeken wel (ook niet zoveel, maar goed), maar wondertjes te weinig. Hoe dit wonder heette, maakt eigenlijk niet uit. Het was voor mij een heel persoonlijk wonder, een dikke hit in de categorie ‘aansluiting bij wie je bent’. Het boek was grappig, compulsief leesbaar, met fijne gelaagde personages en goeie plotwendingen, maar vooral zette het een aspect uit mijn eigen leven in een heel ander licht.

Vanmorgen gaf ik mezelf vrijaf van huishoudelijke klusjes, ik ging wat later naar de winkel dan ik had gepland, en ik las mijn boek uit. Naarmate het einde naderde kon ik minder stoppen (achteraf trof ik in huis een spoor van achtergelaten kopjes, brandende lampen, zakdoeken etc), maar begon ik ook langzaam te zweven. Ja, zo is het, dacht ik. JA, ZO IS HET. JA, ZO IS HET!

Ik weet niet of Waar is Bernadette? voor jullie ook een wonder zal zijn, maar het is wel een heel fijne zomeraanrader.