boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

19 augustus 2017

Radiosignalen 2: Kunststof

radiosignalen

Een paar keer per jaar luister ik een trits afleveringen van Radio Kunststof terug. Het zijn mooie interviews (met de juiste interviewer, tenminste), die losstaan van de waan van de dag. Zo hoorde ik het interview met Ger Groot, dat nog niet zo oud is overigens, naar aanleiding van zijn boek De geest uit de fles.

Hij werd geïnterviewd door Coen Verbraak en oh, wat een verademing om tussen al het gekwetter twee mensen over inhoud te horen spreken. Over Nietzsche ging het veel en dat verheugde me. Heel af en toe lees ik iets van Nietzsche. Het leest langzaam, want het noopt tot nadenken en genieten van de taal. Een zin van Nietzsche smelt in mijn hoofd zoals een heerlijk hapje eten smelt in mijn mond. Niets doen, alleen proeven met zoveel mogelijk aandacht.

Paul van Tongeren raadt, in zijn hoorcollege Nietzsche en het nihilisme, aan het werk van Nietzsche te lezen tijdens een wandelvakantie. Met name zijn meer aforistische werken lenen zich daarvoor. Lees een stuk, ga wandelen en contempleer. Kauw. Proef. Dan worden zijn woorden, de betekenis, duidelijker.

Mooie gedachten verbindt Ger Groot aan Nietzsche. Hij legt verbanden tussen zijn gedachtegoed en de hedendaagse cultuur, waaronder Ramses Shaffy. Van het interview krijg je nog meer zin om dat prachtige, grote, dikke boek te lezen. Niet om mee te nemen op vakantie – te groot voor elke tas- maar om je geestelijk op te warmen voor het leven na de vakantie.

Radiosignalen 1 lees je hier.