boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

aanraders

Zoek je leestips van ons, de medewerkers van Over het water? Of wil je weten wat jullie lezen, de klanten van Over het water? Aanraders van medewerkers, deskundigen en klanten vind je hier. Ook de kinderboekbesprekingen van Stevie, het boek van de week, Lots favorieten en de boeken van de leesclubs.

Boek van de week

Mendelsohn, Daniel
Een odyssee Daniel Mendelsohn

Wanneer Daniel Mendelsohn’s vader vraagt of hij de werkcolleges van zijn zoon over de Odyssee van Homerus mag volgen zegt Daniel ‘ja’. Na afloop van de colleges gaan ze samen op Odyssee-cruise door Griekenland.

Mendelsohn’s beschrijvingen van zijn vader zijn wonderbaarlijk genuanceerd. Hij vertelt over zijn jeugdherinneringen, die niet zo positief zijn voor zijn vader, over de man die vanuit een hoek van de collegezaal netelige vragen stelt, maar ook over de man die liedjes uit The Great American Songbook zingt op het cruiseschip. Mendelsohn’s beschrijvingen van zijn vader zijn af en toe vervuld van verbazing: ‘Wie is deze man eigenlijk?’  Gedurende de maanden van colleges en cruise verandert de oude Mendelsohn in de ogen van zijn zoon van vader in mens. Dat op zich is al een mooi boek.

Door dit verhaal is echter nog dat andere verhaal van vader en zoon verweven, Odysseus en Telemachus. De held en zijn sneue zoon. De discussies in de werkcolleges en de ervaringen op de cruisebestemmingen geven een dieper inzicht in de Odyssee en hoe mooi en intrigerend dat verhaal nog steeds is. Ook deze vader-zoon relatie wordt steeds gelaagder.

Op vakantie lees ik graag lekkere boeken en boeken die me aan het denken zetten. Een Oydssee is twee vliegen in één klap. Een heerlijk leesbaar boek dat inspireert.

Van de uitgever:
Jay Mendelsohn, een gepensioneerd wiskundige, is tachtig jaar oud als hij besluit zich in te schrijven voor een universiteitsseminar over de Odyssee, gegeven door zijn zoon Daniel. Hij beschouwt het als zijn laatste kans om de klassieke literatuur, verwaarloosd in zijn jeugd, te leren kennen, maar vooral ook om zijn zoon, schrijver en classicus, beter te begrijpen. Samen besluiten de twee mannen een reis te maken over de Middellandse Zee, in navolging van Odysseus’ beroemde omzwervingen. De reis brengt lang bewaarde geheimen aan het licht die Daniel helpen zijn vader eindelijk beter te leren kennen. Het resultaat is een boek waarin de tijdloze thema’s van de Odyssee zelf weerklinken: die van bedrog en erkenning, huwelijk en kinderen, en van reizen en thuiskomen. Een odyssee vormt tegelijkertijd een aangrijpende persoonlijke geschiedenis en een literaire verkenningstocht.