boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

aanraders

Zoek je leestips van ons, de medewerkers van Over het water? Of wil je weten wat jullie lezen, de klanten van Over het water? Aanraders van medewerkers, deskundigen en klanten vind je hier. Ook de kinderboekbesprekingen van Stevie, het boek van de week, Lots favorieten en de boeken van de leesclubs.

Boek van de week

Gerritsen, Esther

In De trooster sluit de conciërge Jacob na aanvankelijke reserves vriendschap met de gevallen politicus Henry Loman. De vriendschap, die voortdurend onevenwichtig is, schuurt vanaf het eerste moment. Ik voelde me tijdens het lezen van het boek op een enorme afstand staan, als een voyeur, die het noodlot ziet aankomen maar niet bij machte is om de personages te waarschuwen. Gerritsen zet de karakterontwikkeling van Jacob neer in mooie, heldere zinnen – van een buitenstaander naar een man te maken die zichzelf op de voorgrond plaatst en daarmee zijn ondergang tegemoet gaat.

Van de uitgever:
Geheel tegen de regels van het klooster in wordt een nieuwe gast opgevangen door Jacob, de conciërge. Aanvankelijk stelt Jacob, zich bewust van de hiërarchie binnen de orde, zich terughoudend op. Maar gaandeweg groeit er een verstandhouding tussen de gelovige conciërge en de gast die een misdaad op zijn geweten heeft. Jacob verliest zich in de aandacht die hij krijgt en is bereid ver te gaan om de vriendschap te behouden.