boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

16 april 2022

Hoe ik een lezer werd #4: Luc Teepe

Boekhandel Over het water organiseert een schrijfwedstrijd rond het Boekenweekthema ‘Eerste liefde’. Daar is van alles over te zeggen (lees bijvoorbeeld Lots worsteling ermee), maar wij dachten bij de woorden ‘eerste liefde’ in de eerste plaats aan de eerste boekenliefde, en gingen naar aanleiding daarvan praten over bij welk boek bij ons voor het eerst de bliksem insloeg, en van ons een lezer maakte. Die vraag stellen we dus ook in de schrijfwedstrijd: schrijf in 500 woorden over het boek dat jou een lezer maakte. Meer info vind je hier. Terwijl de inzendingen binnenkomen, nemen de medewerkers van Boekhandel Over het water zelf – buiten mededinging – de handschoen op. Dit is de eerste boekenliefde van Luc Teepe.

Er werd altijd gelezen bij mij thuis. Als kind van Lot kreeg ik het met de paplepel ingegoten. Ik vond het leuk, maar niet superdenderend.

We gingen elk jaar naar de Uitmarkt. Ik, mijn moeder, mijn opa. En elk jaar wilde mijn moeder per se langs het stukje Uitmarkt waar de uitgevers stonden. Ik vond het saai, maar liep mee op zoek naar ponyboeken.

In 2013, ik was acht, gebeurde dit ook. Deze keer stond er een auteur boeken te signeren: Ilse Bos. Ze presenteerde ons haar boek Troep. Mijn moeder wilde het voor mij kopen, maar ik wilde niet. Ik wilde immers liever een van de ponyboeken die ik inmiddels gespot had, en het boek leek me ‘stom’. Toch kocht ze het voor me, en ze las het aan me voor voor het slapen gaan.

Ik werd verliefd. Verliefd op het boek, de karakters, de wereld. Toen mijn ouders me het helemaal hadden voorgelezen heb ik het zelf direct herlezen. En nog eens. En nog eens. Met mijn zakgeld kocht ik het luisterboek en luisterde ik het zo vaak dat ik sommige hoofdstukken uit m’n hoofd kende.

Mijn editie valt inmiddels uit elkaar, zo vaak heb ik het gelezen. De rug zit vast met plakband en de pagina’s hangen scheef in de band.

Sindsdien ben ik een lezer. Sindsdien lees ik de schoolbibliotheek leeg, geef ik al mijn geld uit aan boeken en steel ik boeken uit mijn moeders kast.