boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

24 november 2015

Welkom (terug) in Noord!

Kankerklas
Zoveel schrijvers en andere papier- en woordmakers in Noord!

Kankerklas Kraakhelder schrijft Corien van Zweden over haar borstkanker en over andere ouders in de klas van haar dochter, die ook kanker blijken te hebben. ‘ “Hoe hou je het vol, Marijn?” vraag ik. “Eigenlijk hou ik het niet vol, maar ik doe alsof,” zegt ze.’
Het Plein Op Voskuil-achtige wijze doet Jan-Willem Anker verslag van wonen aan een plein in de Vogelbuurt. Hij hield een dagboek bij over treiterige buurjongens, zwerfafval, maar bovenal het falen van het beleid rond stedelijke vernieuwing en buurtinitiatieven.
Death Row Dollies (17,95) Linda Polman komt in contact met vrouwen die met terdoodveroordeelden schrijven. Via hen leert ze de doodstrafindustrie kennen. Schrijven is een ambacht, dat merk je als je Polman leest. ‘”Trouw met een terdoodveroordeelde,” adviseert Hester. “Het zijn ideale mannen. Ze kunnen je niet slaan, je hebt geen last van hun gesnurk en ze rapen zelf hun vuile sokken en onderbroeken van de vloer.”‘We hebben deze schrijvers uitgenodigd voor diverse evenementen rond de winkel. Hou de agenda in de gaten!
Ook verschenen:
Een heel bijzonder meisje (14,95) van Anna van Praag, uitbaatster van Herberg het Mandelahuisje.
Vermist, waarschijnlijk dood (24,95) van J.A. van den Berg. Ze reisde haar Engelse grootvader na, die voch bij Gallipoli in de Eerste Wereldoorlog.

Het hipperdehipste Noordproduct is natuurlijk het Zomer Doe Boek. De zomer is bijna voorbij, maar de interviews en de adresjes blijven interessant. Als je ‘m nog niet hebt, we hebben nog een stapeltje! 5 Euro.havermoutje

Heerlijke adresjes staan in het Zomer Doe Boek, maar ook in de kleine keukentjes van de Van der Pekbuurt worden bijzondere recepten uitgevogeld. Pascale Bonnier en Mathijs Kok maakten er hun kookboek Havermoutje (19,99): 70 recepten met Havermout, denk aan Haverstroopwafels en pompoenquiche met havermoutbodem.

Meer recepten uit Noord vind je in het Wereldrestaurant kookboek. Het wereldrestaurant is 1x per maand geopend aan het Buikslotermeerplein. Voor 15 euro eet je een 3-gangenmaaltijd eten gekookt door buurtgenoten uit alle windstreken. Hun favoriete recepten zijn gebundeld in het kookboek. Voor 10 euro haal je de wereld in huis.

Net als van het boek is het einde van het tijdschrift vaak genoeg aangekondigd. Maar zoals de boekhandel in Noord bloeit, bloeit het tijdschrift ook. Drie bladen uit Noord:
Van het kunstzinnige, licht-pornografische Extra Extra (15,-)  zijn intussen drie nummers gemaakt met internationale bijdragen van kunstenaars, schrijvers, fotografen. Van Platform Platvorm (15,-)verscheen voor de vakantie het eerste nummer. Platform Platvorm geeft beeldend kunstenaars een platform: twee platte vlakken in de vorm van 2 bladzijden, die ze naar eigen inzicht mogen vullen. Zonder tekst, zonder commentaar. Het levert een breed palet aan beelden op.
Eerder verschenen: het internationale tijdschrift over eten en kunst: My Beautiful Mayonaise.(5,-)

Jos de Rooij, accordeonist, maakte een prachtige cd met liedjes over Noord. Samen met stadsdeelvoorzitter Coby van Berkum zong hij Geef ons de deelraad terug, maar hij schreef ook een prachtige ballade over Fietje Peuk, die sigaretjes raapte en pepermuntjes uitdeelde in de Bloemenbuurt. Amsterdam Noord (10,-)