boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

24 november 2015

Op vakantie naar Frankrijk?

en route deutsch

Deze boeken zijn leuk om op locatie te lezen!

Een aantal buitenlandse auteurs schreef interessante boeken over Frankrijk. Dave Goulson schreef heel fijn over de insecten op zijn Franse landje: Geroezemoes in het gras. Graham Robb schreef een schitterend boek over de geschiedenis van Frankrijk buiten Parijs. Hij reisde per fiets door Frankrijk en ontdekte dat het tot de aanleg van de snelwegen duurde voordat Frankrijk echt een eenheid werd. De ontdekking van Frankrijk heet het.

Julio Cortazar en Carol Dunlop onderwierpen in 1982 die Franse snelweg aan een minutieus onderzoek door alle 65 parkeerplaatsen tussen Parijs en Marseille te bezoeken met hun Volkswagenbusje. Ze noemden zichzelf De autonauten van de kosmosnelweg en schreven er een grappig-chaotisch boek over, opgebouwd uit losse flarden. Mooi om kaft aan kaft te lezen met En Route, Lorànt Deutsch’s geschiedenis aan de hand van oude en nieuwe wegen in Frankrijk.

Toptip voor Frankrijk: Onderworpen, de nieuwe Houellebecq. Mooi geschreven, goed verhaal en relevant. Over de onverschilligheid van ons, mensen, ten opzichte van ontwikkelingen die ons onwelgevallig zouden moeten zijn. We bespraken het op radio 4. Dat is hier na te luisteren (scroll naar fragmenten: boek van de week).
Zijn vorige, De kaart en het gebied, is ook een aanrader. Indeze laatste twee boeken toont Houellebecq mededogen voor de mensheid en haar zwaktes. Daardoor is het minder kil.