boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

24 november 2015

De leescoördinator bespreekt

Leesspecialist en leescoördinator op een basisschool, Johanna Ferwerda, las de AVI-boekjes Waar is Kat? (M4, 8,95) en De eitjesdief (M4, 8,95) van Mary Heylema:

‘Taalkunstenaar Mary Heylema komt met een spannende serie boekjes voor beginnende lezertjes! In De Eitjesdief en Waar is Kat? speelt een jongen voor detective. De schrijfster legt uit dat je dit woord leest als “Tik-tek-tif”.

Tik-tek-tif de Boer woont op een arcadische boerderij. Met zijn loep gaat hij op ontdekkingstocht. Een brief! “Wie weet is het een val. (…) Dat is vreemd. Het is verdacht.” (De Eitjesdief.) In Waar is Kat? wordt dit lievelingsdier pijnlijk  gemist. “Tik-tek-tif loopt rond. Op zoek naar Kat. Maar Kat is nergens. NIET BINNEN, NIET BUITEN, VREEMD.”

Dankzij  een briljante vondst krijgt de Boer de boef te pakken. “U bent een kat-nep-per. Een pak-nit-ter. Een, een kit-nep-per!” Doorwrocht taalgebruik, de onuitputtelijke fantasie van kinderen, een perfecte beheersing van leestechniek en vorm: zie daar enkele ingredienten van deze veelzijdige jeugdauteur.

Rasechte tekenaar Kristina Ruell roept met lange, lyrische lijnen en ruiterlijke, ronde vormen een warme wereld op. Samen met de schrijfster daagt zij de aandachtige lezer-kijker uit. He wat? Een zwart schaap (!) met witte (!) wol? (De Eitjesdief) Ligt Kat op bed of …? Loopt de sjouwer voor-  of achteruit? (Waar is Kat? )

Deze kostelijke serie leent zich uitstekend voor zelflezen, voorlezen, en samenlezen. Maar  ook voor drama, reflectie en vrolijke interactie. (En – weet u – een nieuwe de Boer is alweer in de maak!)’