boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

14 november 2015

De magische stad Istanboel levert prachtige boeken op

Opeens stroomden de aantrekkelijke boeken over Istanboel de winkel binnen. Floor nam ze onder de loupe:

‘Een man met een doorleefde frons op zijn voorhoofd staat middenin een berg damesslipjes. Hij houdt een roze gevalletje in zijn handen, alsof hij het inspecteert op weeffouten. Hij is marktkoopman uit Istanbul, een van de vele portretten in het boek Basibos (€ 19,90) van illustrator en kunstenaar Gijs Kast. Tragikomisch, soms verstild. Kast’s tekeningen zijn een soort essays, en laten veel ruimte om zelf verder te mijmeren over de verhalen achter de momentopnames die je ziet.

Met de ogenschijnlijk losse stijl heeft Basibos wel iets weg van de verhalenbundel Verhalen uit Istanbul – Sait Faik Abasiyanik (€ 19,50). Abasiyanik (1906-1954) begint het verhaal ‘Vier plusjes’ bijvoorbeeld met: ‘Stel, je loopt over straat, je wilt een sigaret opsteken maar je hebt geen lucifers, wie vraag je om een vuurtje? […] Ik ben zo iemand die makkelijk om een vuurtje, om de weg word gevraagd. Soms ben ik daar blij mee, soms niet.’ Waarop de rare snuiters beschreven worden aan wie hij liever geen vuurtje had gegeven. Abasiyanik laat je de zwervers, vissers, barvrouwen, flanerende badgasten en andere stadsbewoners zien, die veelal ploeteren om zich te redden. Hij doet dit met wrange humor en veel compassie.

Guido Snel vertrok met zijn Turkse vrouw en zoon voor een jaar naar Istanbul. In vier seizoenen schrijft hij over hun bestaan daar, en over Istanbul zelf, in Naar Istanbul, stadsverhalengids (24,95). Over het weer: ‘Al twee weken waait de poyraz […] Het levert een fantastisch, onvermoed weer op dat het lijf stilletjes laat neuriën.’ Door dit soort heerlijke zinnen laat dit boek zich maar moeilijk weer terug in de kast zetten. (‘Naar Istanbul, stadsverhalengids’)

Vaarwel, Istanbul door Ayse Kulin (22,95) is een historische roman. 1920, het Osmaanse rijk staat op omvallen. De onderminister van financiën zit tot zijn nek in het politieke spel, en probeert ook nog het hachje van zijn revolutionaire neef Kemal te redden.

Hülya Cigdem, met De val van Mehmet (19,95) brengt ons vanuit Turkije weer terug in Nederland. Mehmet en Hatice reizen als jong stel van hun dorpje in Anatolië naar Tilburg om er een nieuw bestaan op te bouwen. Het boek opent met de laatste adem van Mehmet en volgt de familie terug in de tijd.’