boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

12 november 2015

Lezen Over het water: Kinderwet van Ian McEwan

dekinderwet

Voor de aller- allerlaatste keer verplaats ik het Lezen Over het water naar een vrijdag. Ik weet dat dit velen van jullie minder goed  uitkomt, mijzelf ook, maar helaas is de maand november druk in de winkel.

Op zoek naar vertaalde Franse literatuur om te bespreken (een gekoesterde wens), kwamen we op De kinderwet van Ian McEwan. Volgens alle berichten schrijft McEwan literatuur, dus verwacht ik een meer maatschappelijke/morele discussie over dit boek.

De flap zegt: Rechter Fiona Maye wordt alom geprezen om haar ethische en weloverwogen uitspraken. Wanneer haar echtgenoot haar verlaat na een ruzie over een mogelijk open huwelijk, stort ze zich op haar werk. Ze richt zich op een ingewikkelde zaak van een doodzieke 17-jarige jongen die, samen met zijn ouders, een noodzakelijke bloedtransfusie weigert omdat dit in strijd is met zijn geloof als Jehova’s getuige. Besluit Fiona dat de jongen te jong is om zelf over leven en dood te beslissen of weegt het recht op vrije wil toch zwaarder? Haar uitspraak heeft hoe dan ook grote gevolgen.

Pikant detail: De ex-vrouw van McEwan voelde zich aangesproken door dit boek en interrumpeerde een interview van McEwan om haar beklag te doen. Doet dat ertoe voor het boek?

En bij een zo uitgebreid oeuvre als McEwan is altijd de vraag: hoe verhoudt het zich tot zijn andere werk?

Kortom, vragen genoeg. Het Engels en het Nederlands zijn op voorraad. Laat je het weten als je van plan bent te komen?