boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

19 februari 2020

Recepten voor levenslust

midnight chicken risbridger

Ik weet niet of het verantwoord is om een kookboek tot boek van de week te kronen als je er nog nooit uit gekookt hebt, maar het boek van de week is toch Midnight chicken van Ella Risbridger.

Zo eindigt het recept van ‘kipcurry voor beginners’:

‘Open een fles wijn, verzamel je vrienden. Ga op de bank zitten en wordt steeds vrolijker, warmer en zatter. Zing.

Haal een uur later , als de kip van het bot valt, het deksel van de pan en laat de curry inkoken tot hij dik is.

Serveer hem met rijst en naanbroord. Geef iedereen een kom kipcurry. Geef iedereen een lepel. Ga zitten. Eet. Eet. Eet.’

Het zal fervente kookboeklezers niet verbazen dat Ella Risbridger vaak Nigella Lawson noemt als inspiratiebron. Ze heeft dezelfde liefde voor de geneeskrachtige werking van eten en koken. Ze schrijft misschien nog iets gloedvoller. De druk is ook hoger. Risbridger vindt zichzelf op een dag terug op de vloer van de keuken. Ze wil nooit meer opstaan. Nadat haar vriend haar heeft overgehaald samen kip te braden, de midnight chicken uit de titel, besluit ze zich in leven te houden door te koken en te eten. Een fijn uitgangspunt te midden van de hardloop- en mindfulneshype!

Ik krijg niet alleen honger van het lezen in Midnight Chicken, maar ook een enorme hoeveelheid levenslust. Dat komt niet in de laatste plaats door de robuste, kleurrijke tekeningen van Elisa Cunningham.

Vanwege die levenslust kan Midnight Chicken best boek van de week zijn zonder dat ik eruit gekookt heb. Dat koken gaat ook nog gebeuren!

(En shout-out naar de vertaler, Mariëlle Steinpatz, omdat de gretigheid van Risbridgers stijl zo goed in het Nederlands is overgekomen!)

midnight chicken risbridger

midnight chicken risbridger