boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

17 mei 2019

Het voelt haast als vakantie: boeken bespreken in het Tuinhuis

Nachtouders Saskia de Coster

De tuin wordt langzaam donkerder. De avond wordt koeler. De deuren schuiven dicht. Binnen lijkt het lichter te worden door het contrast met de duisternis van buiten. Aan tafel een nog niet zo grote groep, wel zeer bevlogen lezers die met mij, Lot, en schrijver Rutger Lemm Asymmetrie van Lisa Halliday bespraken.

Het was een groot plezier, de eerste ‘inloopleesclub’ in het Tuinhuis van de Tolhuistuin. We spraken uitgebreid over het boek, de drie delen die toch moeilijk met elkaar in verband te brengen zijn, de wisselende charme van de delen, en vooral de ingewikkelde verhouding tussen Mary-Alice en Ezra Blazer.

Het kost sommigen van ons (Lot bijvoorbeeld) moeite te begrijpen waarom Mary-Alice op de oude schrijver valt. Maar al snel zegt iemand: ‘Maar als je bedenkt dat ’t Philip Roth is…’ En iemand anders zegt: ‘Oh, dat wist ik helemaal niet.’ Dan blijkt de relatie met deze oude man eigenlijk pas begrijpelijk als je kennis van buiten het boek meeneemt in je lezing.

Rutger en ik vermoeden allebei dat Halliday hiermee speelt. Rutger ziet misschien meer berekening en ik meer een spel met de geoefende lezer: beste lezer, wat doet het met je als je weet wie deze man is?

Maar we spraken ook over de rode draad tussen alle leesclubs dit jaar: had een man dit boek kunnen schrijven? Waaruit blijkt hier de vrouwelijke stem? Hadden we ons de verhouding omgekeerd kunnen voorstellen? Kan Mary-Alice zich inleven in een moslimman?
Dat gebeurt in het tweede deel wanneer Iraaks-Amerikaans staatsburger Amar Ala Jaafari komt vast te zitten op London Heathrow. Tussen de ondervraging en het wachten door zien we zijn leven in flash backs. Creative writing, zo voelt het, Amerikaanse literatuurderig. Behalve de stukjes over het vastzitten op het vliegveld zelf. En wat blijkt? Halliday put ook daarvoor uit haar persoonlijk leven.

Is het boek de hype waard, vroegen we ons aan het eind af. Uiteindelijk vond iedereen toch van niet. De asymmetriën liggen er te dik bovenop om het tot een echt interessante zoektocht te maken en het tweede deel is te weinig uitgewerkt om te overtuigen.

We dronken nog een biertje, er werden nog wat boeken gekocht en toen wandelden we door de stille tuin terug naar huis.

Het voelt haast als vakantie, zo’n boekenavond in het Tuinhuis. Gelukkig gaat Boekhandel Over het water nog 3 keer op vakantie in het Tuinhuis dit jaar. Je kan mee!

Op 18 juni bespreken we Nachtouders van Saskia de Coster. Nachtouders is een autobiografische roman over Saskia en Juli, die naar Canada afreizen om de biologische vader van hun 1-jarige zoontje te bezoeken. Ze komen terecht op een haast sprookjesachtig eiland, waar onderhuids van alles broeit.  Gedurende de reis overpeinst Saskia het moederschap, de relatie, familie… Ze schuwt daarbij het literaire experiment niet.

Wat gebeurt er als zo’n goeie auteur als De Coster zo’n autobiografisch onderwerp aanpakt? Op welke manier overstijgt het boek het stigma van ‘moederboek’? Wat doet een literair experiment met een op het eerste gezicht individueel verhaal?

Genoeg onderwerpen om te bespreken! Tickets zijn verkrijgbaar op de site van de Tolhuistuin.