boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

20 oktober 2017

Terugblik op de kinderboekenweek

Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes

Zo! We zijn weer een beetje bijgekomen van de kinderboekenweek. Wat was het leuk. We leenden knikkers van de kinderen van Lot en 55 kinderen raadden hoeveel het er waren. Daarna hadden we een geheimzinnige slaper die de achterruimte gekraakt had. Ronkend en kreunend bracht hij twee dagen bij ons door. Gezien de kookpot, de botten en de pot vol oogballen vermoedden we iemand die misschien wel mensen eet! Niet wakker maken, dus.schedel in het spookhuis

We onderzochten wie of wat hij of zij was. Geen zombie, zei een jongen, want die hebben groene, slijmerige voeten. Onze slaper droeg laarzen. Een heks kon het ook niet zijn want die draagt klompen (volgens de een) of spitse schoenen (volgens de ander). Een spook heeft natuurlijk geen voten, zei een kind, dat verder niet naar binnen wilde.

Een ander jongetje dat buiten bleef, wist het. ‘Stil!,’ riep hij tegen het gordijn: ‘Je bent niet echt! Je bent alleen lampjes met geluidjes erin.’ Maar ik, ik dacht aan het liedje van Klein orkest, De kinderverslinder, en zorgde toch maar dat iedereen zachtjes deed. Op het plaatje in Roltrap naar de maan*, het nieuwe boek van Koos Meinderts en Annette Fienieg, ziet de kinderverslinder er best aardig uit. Maar: ‘Kijk uit voor de kinderverslinder, die jou zo lekker vindt. Hij verslindt je waar je bij staat. Hij lust alleen maar, eet uitsluitend, lust alleen maar kind.’ Als dat niet griezelig is!roltrap naar de maan harrie jekkers koos meinderts annette fienieg

De doktoren brachten de laatste zaterdag rust en kalmte in de zaal, door alle knuffels te verbinden tijdens de activiteit ‘Is er een dokter in de zaal?’ Oren werden gecontroleerd, buikgriepjes gediagnosticeerd en heel veel verbandjes moesten worden aangelegd. De artsen hadden voor hun adviezen gebruik gemaakt van het nieuwe kinderboek over EHBO en rampenoverlevingstips, Spuitende slagaders en overstromende oceanen.

Bedtijdverhalen voor rebelse meisjesToen we aan het eind tevreden de balans opmaakten stak één boek met kop en schouders boven de rest uit. De opvallende bestseller was Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes: korte verhalen over 100 vrouwen in woord en beeld, van Cleopatra via Amelia Earhart tot Zaha Hadid, inspirerende levens van over de hele wereld. Dat vonden wij, de vrouwen van Over het water, erg leuk.

 

*Komt het je bekend voor? De liedjes van Klein orkest zijn al zo’n 35 jaar oud, maar slaan nog steeds aan bij nieuwe generaties kinderen. Bij het boek zit overigens een CD.