boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

06 oktober 2017

Boek van de week: Wees onzichtbaar

wees onzichtbaar murat isik

Het is een goed teken als een boek ervoor zorgt dat ik daarna een tijd niet lees. Dan vond ik het boek zo goed, of houdt het me zo bezig, dat ik even niks goed genoeg vind om het op te volgen.

Zo’n boek is Wees onzichtbaar.

In Wees onzichtbaar beschrijft Murat Isik het opgroeien van Metin, een een Turkse jongen die op zijn vijfde in de Bijlmer komt wonen met zijn tirannieke vader, eigenzinnige ouder zus en stoere moeder.

In meer dan honderd hoofdstukken, die haast lezen als afgeronde korte verhalen, zien we Metin opgroeien. De conflicten met zijn vader, het voetballen tussen de flats, schoolperikelen en een epische Koninginnedag. Hij wordt gepest, vindt vrienden en uiteindelijk zichzelf.

En passant geeft Isik de geschiedenis van de Bijlmer een prominente plek in zijn boek via Meneer Rolf, idealistische buurtbewoner van het eerste uur.

Ik dacht dat ik genoeg klassieke coming of age verhalen had gelezen, maar dit is een pareltje dat ik niet had willen missen! Isik geeft de moeilijke jaren van Metin een bepaalde laconieke, warme gloed, die on-Nederlands aandoet. Knap is dat hij genoeg aanknopingspunten geeft om af en toe te denken: de Bijlmer is best een leuke plek om op te groeien, waarna hij je met Metin weer over een stinkende galerij naar een lift vol pis laat lopen, om uiteindelijk in een oude auto te stappen in een garage vol afgetakelde junks. Nee, wonen wil ik er niet, maar erover lezen was geen straf.