boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

13 juni 2017

Boek van de week: ‘Zijn bloedige plan’ van Graeme Macrae Burnet

Zijn bloedige plan Graeme Macrae Burnet

Het verhaal luidt dat Graeme Macrae Burnet, een Schotse schrijver waar niemand ooit van gehoord had vóór hij op de Man Booker 2016 shortlist terecht kwam, er bij toeval op stuitte. Peuterend in de geschiedenis van zijn opa, trof hij in een archief in het Schotse Inverness een schuldverklaring uit 1869 van ene Roderick Macrae aan. Een zeventienjarige boerenknaap die, ogenschijnlijk uit het niets, een driedubbele moord pleegde.

Macrae Burnet raakte gebiologeerd door het verhaal, en verzon er een heerlijke dossier-thriller omheen. Want behalve de ijzingwekkende verklaring van Roderick, lezen we ook de ‘aantekeningen’ van zijn advocaat Andrew Sinclair, medische rapporten, memoires van een crimineel antropoloog die zich met de zaak bemoeide en rechtbankverslagen.

Graeme Burnet construeert zo op onnavolgbare wijze een heerlijke whydunnit. Want dat de jongen de moorden pleegde, staat van meet af aan vast. En toch is ‘Zijn bloedige plan’ razend spannend. Bovendien geeft het boek een prachtig inkijkje in het bijna feodale leven van het Schotse platteland anno 1869.

Aanrader! Ook voor diegenen die ’thriller’ normaal gesproken een vies woord vinden.