boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

24 maart 2016

‘Vergeten’ aanrader

charing cross road 84 helene hanff

Soms vergeet ik een boek aan te raden. Omdat ik denk dat iedereen het al kent. Al heeft. Been there, done that. Gaap, daar heb je haar ook nog eens met dat boek van x jaar geleden. En dan kom ik er bij toeval achter – meestal omdat iemand anders het aan een derde aanraadt – dat lang niet iedereen die schrijver al kent, dat boek al heeft gelezen, al een editie op de plank heeft staan.

Daarom: als je denkt dat je alles al gelezen hebt, al weet of bezit, lees niet verder.

Als je toch verder leest: Charing Cross Road 84 is een parel voor alle boekliefhebbers. Helene Hanff schrijft in 1949 een briefje naar de Londense boekhandel Marks & Co, vanuit New York. Of ze haar misschien met haar ‘meest dringende problemen’ kunnen helpen: gewoon mooie edities van boeken die ze in Amerika moeilijk kan krijgen. Het is het begin van een briefwisseling van 20 jaar.

Hanff en de medewerkers van Marks&Co, met name Frank Doel, schreven in een tijd dat de wereld nog groot is. In die 20 jaar ontmoeten ze elkaar nooit, maar hun brieven zijn warm, hartelijk, persoonlijk en vol liefde voor boeken!

Charing Cross Road 84 is een comfort read van het hoogste niveau. Het boek is nu eindelijk weer leverbaar in de Nederlandse vertaling, voor maar 10 euro in een mooie gebonden editie met leeslint. Vertaler: Barbara van Kooten.

Meer ‘vergeten’ aanraders vind je hier.