boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

24 mei 2023

10 jaar Over Het Water: feesten en verandering

Van Lot:

Op 21 september 2013 ging Boekhandel Over het water open, op 21 september 2023 vieren we dat met een literaire avond in het Zonnehuis in Amsterdam-Noord. 10 jaar! Wie had dat gedacht?

In 2013 begon ik Boekhandel Over het water omdat ik een plek in Noord miste waar het boek centraal stond. Het boek én de lezer. Middenin de crowdfundperiode voor de winkel organiseerde ik Ode aan de literatuur in de Tolhuistuin. Op die avond brachten schrijvers een ode aan hun favoriete schrijver of boek. Een fantastische avond! Daarna hebben we in de winkel talloze odes gebracht aan boeken en schrijvers op avonden, in nieuwsbrieven, in boekenadviezen. We hebben leesclubs, cursussen, podcasts vol odes. En niet te vergeten al die gesprekken in verloren uurtjes waarbij de ogen van lezers begonnen te twinkelen en de tongen steeds radder werden over dat ene boek, die ene schrijver, soms die ene 1 zin…

Daarom vieren we dat Over het water 10 jaar bestaat met een nieuwe Ode aan de literatuur!

Veel mensen waren sceptisch over een boekhandel in de Van der Pekbuurt, maar nog veel meer mensen geloofden erin. Klanten en crowdfunders en fietsvrijwilligers en enthousiastelingen die door dik en dun, door zandbak (2015, opgebroken weg) en pandemie (2020-2022, lockdowns) bleven komen en bestellen. Hoe vaak ik hoor op verre plekken in het land: ‘Oh, Boekhandel Over het water! Daar heb ik wel eens van gehoord.’ Dat komt door enthousiaste mond-tot-mondreclame.

We hebben dus een plek gemaakt waar lezers en boekenkopers zich thuis voelen, waar de liefde voor lezen en boeken centraal staat. Daar ben ik trots op. Dat gaan we vieren!

Er is ook ander nieuws.

Na 10 jaar komt er een eind aan een tijdperk. Ik heb besloten dat ik vanaf 1 januari 2024 iets anders wil gaan doen. Na 10 jaar bouwen aan Over het water heb ik alle uitdagingen van de boekhandel getrotseerd. Tijd op te stoppen op het hoogtepunt.

En verder kijken. Nieuwe wegen bewandelen om literatuur in het zonnetje te zetten. Mijn ideeën uitbouwen om nog meer verbondenheid tussen lezers en lezers en boeken te creëren. Andere boekhandels bijstaan.

En de winkel? Dat weten we nog niet. De winkel is te koop, nu is het wachten op de juiste koper… (Heb je interesse of weet je iemand die interesse heeft? Neem contact op via post@boekhandeloverhetwater.nl)

Dit komt waarschijnlijk onverwacht. Misschien is het een schok. Het roept vast vragen op. Daarom organiseren we een borrel waarop jullie alle vragen en gedachten kunnen delen. Veel handiger om erover te praten onder het genot van een drankje dan tussen het inpakken van boeken en het intoetsen van de pin door.

Ik zal mijn best doen op die middag alle antwoorden te hebben 😉

Bovendien staat schrijver Renée Kapitein achter de bar. Café Morgen, haar nieuwe boek, draait om de puntig opgeschreven, maar wijds uitwaaierende reflecties van een barvrouw op haar rol. Het is heerlijk spitsvondig en licht, en ook empowering. Haar boek is de perfecte begeleiding voor deze borrel. Zoals een vriendin zei toen ik haar vertelde over mijn besluit: ‘ah, je bent de barvrouw en wil dat niet langer zijn.’

Daarom: Veranderingen Vrijmibo bij Over het water – 26 mei 16-18 uur

Met Renée Kapitein achter de bar. Maar ze wil vast haar handen vrijmaken om haar boek te signeren.

Met Lot en Aby aan de bar voor je vragen over de toekomst van de winkel en haarzelf.

Met drankjes en hapjes en gezelligheid.

Ik hoop je gauw te zien! Bij de borrel, bij Ode aan de literatuur of gewoon in winkel.

Groet! Lot