boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

agenda

23
april

Boekenclub Over het water x Tolhuistuin

Asymmetrie Lisa Halliday

Locatie: Tuinhuis Tolhuistuin
Deuren open: 20:00 uur
Aanvang: 20:30 uur
Entree: € 7,50 / CJP en studenten: € 5 / Stadspas: € 2,50
Bij aankoop van het te bespreken boek bij Boekhandel Over het water ontvang je € 2,50 korting voor de Boekenclub!

Eén keer per twee maanden bespreekt Lot Douze van Boekhandel Over het water met een gast en het publiek een, liefst vooraf gelezen, boek. Een leesclub extraordinaire!

Het eerste boek dat we bespreken is Asymmetrie van Lisa Halliday. De debuutroman van deze Amerikaanse schrijfster bestaat uit 3 delen. In het eerste deel heeft een jonge redactrice van een literaire uitgeverij een relatie met een veel oudere, zeer gevierde auteur. Het tweede deel gaat over een man, die probeert terug te keren naar het land van waaruit hij met zijn ouders vluchtte. Het derde deel is een transcript van een radio-interview.

Hoe hangen deze delen met elkaar samen? Hoe lezen we het eerste deel in deze #metoo-tijden? Wat wil Halliday met deze roman zeggen? Kortom, vragen genoeg om over te praten.

Te gast bij de leesclub over Asymmetrie is Rutger Lemm, essayist, publicist en scenarioschrijver. Hij schreef onder andere de film Etgar Keret: Based on a true story, die in 2018 een Emmy Award won. Lemm woont met vriendin en zoon in Amsterdam-Noord.

Over de Boekenclub Over het water x Tolhuistuin
De Boekenclub vindt dit jaar 4 keer plaats. Elke keer bespreken we een boek geschreven door een vrouw. Nog steeds worden er te weinig boeken gelezen die door vrouwen zijn geschreven. Nog steeds geldt een ondervertegenwoordiging van vrouwelijke auteurs in de kranten en weekbladen. Terwijl er volgens ons geen verschil is in kwaliteit tussen boeken van vrouwen en van mannen. Sterker nog: misschien zijn vrouwelijke auteurs wel de interessantere stemmen in het hedendaagse literaire veld. Misschien geven ze een broodnodig ander inzicht op de wereld waarin we leven, in de mensen wie we zijn.

Om dat te onderzoeken kiezen we recent verschenen boeken, waarvan wij denken dat die ons daarover iets te vertellen hebben. En stijl? En verhaal? Niet minder belangrijk natuurlijk! Uiteindelijk wil je als lezer een goeie leeservaring, ongeacht jouw geslacht of dat van de schrijver.

28
april

Stekjesmarkt

Laat Noord groeien en bloeien en vind er je favoriete stek!

Op 28 april is de traditionele Stekjesmarkt bij de Buiksloterkerk. Breng en ruil je eigen stekjes en zaden en bezoek de markt met biologische planten, kruiden, groenten en zaden voor tuin en balkon, producten van bijen, ‘groenboeken’ en kleine accessoires. Er worden hapjes en drankjes verkocht en er zijn kenners aanwezig voor het geven van tips. Boekhandel Over het water verzorgt die dag de boekverkoop.

Voor meer informatie kijk je op de website van De Buiksloterkerk.

23
mei

Leesclub non-fictie

Zoutpad Raynor Winn

Aanvang: 20 uur, Van der Pekstraat 59

Met de leesclub non-fictie lezen we dit keer Het zoutpad van Raynor Winn. Wil je meedoen met de bespreking? Dat kan. Meld je aan via de mail. Meer informatie over Lezen Over het water vind je hier.

Raynor Winn en haar man Moth zijn al meer dan dertig jaar samen. Hun oude boerderij in Wales hebben ze in de loop der tijd steen voor steen opgeknapt en omgebouwd tot een goedlopende B&B. Dan raken ze binnen een paar dagen alles kwijt: ze verliezen hun huis door een speculatieschandaal en ze krijgen te horen dat Moth een ernstige ziekte heeft. Ze hebben niets meer over en nog maar weinig tijd. Met de moed der wanhoop nemen ze een impulsief besluit: ze gaan de eeuwenoude South West Coast Path lopen, weg van alles en iedereen. Het is een tocht van duizend kilometer langs de zuidkust van Engeland. Met twee rugzakken en een kleine tent beginnen ze hun wandeltocht door het oeroude, verweerde landschap van rotsen, kliffen, zee en lucht. En daar gebeurt het. Met elke stap, door iedere ontmoeting, en ondanks alle moeilijkheden die ze onderweg tegenkomen, verandert hun tocht verder in een bijzondere ontdekkingsreis.

26
mei

Het Mooie Kinderboekenfestival

Mooie Kinderboekenfestival

Ieder jaar verschijnen er veel nieuwe kinderboeken, die zich afspelen in spannende, grappige, interessante of geheimzinnige werelden. Het Mooie Kinderboekenfestival brengt achttien van deze mooie boeken tot leven. Met een levendig programma geleid door auteurs, illustratoren, acteurs en voorlezers is er voor kinderen genoeg te beleven, of ze nu leesfanaat zijn of (nog) niet. De achttien boeken die centraal staan op het festival worden gekozen door een jaarlijks wisselende curator. De ontdekkingsreis langs achttien kinderboeken voert bezoekers door alle hoeken, zalen en gangen van de Tolhuistuin, zowel binnen als buiten. Door te laten zien welke spannende, grappige, interessante of geheimzinnige werelden boeken kunnen oproepen, wil de festivalorganisatie kinderen laten zien wat het lezen van een boek je kan brengen.

Voor meer informatie en tickets kijk je op de website van Het Mooie Kinderboekenfestival.

Festivalbeeld: Noëlle Smit

6
juni

Leesclub fictie

Serotonine Michel Houellebecq

Aanvang: 20 uur, Van der Pekstraat 59

Met de fictieleesclub lezen we dit keer Serotonine van Michel Houellebecq. Wil je meedoen met de bespreking? Dat kan. Meld je aan via de mail. Meer informatie over Lezen Over het water vind je hier.

‘Mijn overtuigingen zijn beperkt, maar wel intens. Ik geloof in de mogelijkheden van het speciale koninkrijk. Ik geloof in de liefde,’ schreef Michel Houellebecq onlangs.
De depressieve verteller van Serotonine zou het daar zonder voorbehoud mee eens zijn. Zijn verhaal vindt plaats in een Frankrijk dat zijn tradities aan het verkwanselen is, zijn steden ontdoet van hun charme en zijn platteland verwoest tot de volksopstand erop volgt. Hij vertelt over zijn leven als landbouwingenieur, zijn vriendschap met een boer van adel (een onvergetelijk personage – zijn dubbelganger in spiegelbeeld), over het falen van hun jeugdige idealen, de misschien wel dwaze hoop een verloren vrouw terug te vinden.