boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

04 mei 2022

Schrijfwedstrijd Eerste Boekenliefde: Uitslag en juryrapport!

In de Boekenweek hielden we bij Boekhandel Over het water een schrijfwedstrijd: schrijf over je eerste boekenliefde. Hieronder vind je het juryrapport, met daarin de winnaar, én twee eervolle vermeldingen.

Dat was een succes, onze schrijfwedstrijd over de Eerste Boekenliefde. Bij veel lezers ging de inspiratie stromen, de inzendingen stroomden binnen. Van weerwolven in New York tot muisjes in een boom, van liefde voor stilistische brille tot hoofdpersonages die vrienden werden… Lezers worden door zeer uiteenlopende boeken geboren. Geboren? Sommige inzenders voelden zich al in de baarmoeder lezer!

Odes aan juffen en meesters waren er ook veel. De liefde voor de bibliotheek werd bezongen. Helaas voldeden de inzendingen daarover veelal niet aan de opdracht. Het onderwerp van de wedstrijd was het boek waardoor je lezer werd, niet het gebouw, de instelling of de mens. Met treurnis liet de jury daarom een paar mooie verhalen over liefdevolle, effectieve leesbevorderaars afvallen. Het was opbeurend om te lezen dat er zoveel leraren zijn die de leeshonger in hun leerlingen opwekken.

De jury, bestaande uit Lot Douze, eigenaar van Boekhandel Over het water en Jeanet van Omme, schrijfdocent, -coach en eigenaar van Het schrijfatelier, had niet alleen veel plezier in het lezen, ook het bespreken was een genoegen. Beoordelingscriteria werden gewogen en naast elkaar gelegd, inzendingen werden opnieuw gelezen, mooie zinnen werden gedeeld. Al dacht de jury over een aantal inzendingen hetzelfde, er werd flink beargumenteerd waarom favoriete inzendingen van de een toch hoger op de lijst moesten bij de ander.

Jeanet en Lot kwamen uiteindelijk tot de volgende top 3, in alfabetische volgorde:

– De ui – Simon Govers
– Kroniek van een aangekondigde dood – Marianne Janssen
– (zonder titel) – Nynke van Beek

Wat alle drie verenigde was de nadruk op één boek, dat ook een belangrijke rol speelt in het verhaal als geheel. Het zijn ronde verhalen, in elk hun eigen fijne stijl en vooral: bij elke lezing leveren ze ons verdieping op in de leeservaring. In de jurybespreking pakten we deze verhalen het vaakst terug en zeiden dan: ‘maar dit zit er ook nog in…’ ‘maar dit roept het ook bij mij op…’

Op één van de drie verhalen vonden we niets aan te merken. Het ontroerde ons bovendien. Het was in al zijn eigenheid en intimiteit een herkenbaar en universeel verhaal. Het thema van de wedstrijd kwam heel goed terug, maar werd ook overstegen. Zelfs de inhoud van de boekenliefde echode in het hele verhaal terug. Dat alles in een beeldende stijl met een goed gebruik van metaforen. Dat je in minder dan 500 woorden zoveel zeggen kan…

De winnaar van de Eerste Boekenliefde Schrijfwedstrijd is: het verhaal van Nynke van Beek! Gefeliciteerd! Er wordt contact met je opgenomen zodat we het prijzenpakket kunnen overhandigen.

Het winnende verhaal kun je nu op onze website lezen.

Eervolle vermeldingen zijn er voor de andere twee verhalen, die volgende week ook op onze website te lezen zullen zijn.