boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

14 november 2015

Onverwacht mooi boek van de week

mijnvalseverleden

Mijn valse verleden van Alex Bakker is deze week Boek van de week in de winkel en tevens Boek van de week op Radio 4. Ik mag om de week een boek kiezen dat we bespreken bij KRO’s de ochtend van 4 op zaterdagochtend tussen 8.30 en 9. Je kan het item hier terugluisteren.

Alex Bakker stopte zijn verleden in dozen en keek er vijftien jaar niet meer in. Hij deed dat toen hij man was geworden. In 1968 werd Bakker geboren als vrouw. In Mijn valse verleden beschrijft Bakker zijn jeugd als meisje, immer jaloers op de kleren en spelletjes van de jongens, zich telkens bewust van haar anders-zijn. Op zijn 28e neemt hij de beslissing man te worden.

Ik vond het erg mooi. Wat me heeft verrast is de stijl van het boek (zo ouderwets mooi, zonder de huidige kaalheid en distantie) en de manier waarop de jaren tachtig tot leven worden gebracht (zo vanzelfsprekend, zo alsof het gisteren was). Ik had niet verwacht dat ik na het lezen van een levensverhaal zou denken: van deze man wil ik meer boeken lezen. Maar het was wel zo.

Bovendien heb ik nog niet eerder zo’n nuchtere, invoelbare beschrijving van meisjespuberteit gelezen. En dat van een man. Heel herkenbaar, het ongemak van het veranderende lichaam, de droomwereld, het gevoel anders te zijn. Tegelijkertijd is daar het voor mij onvoorstelbare, het onacceptabele van het vrouwelijke lichaam, zo onacceptabel dat je zo’n grote stap neemt. En mooi ingehouden, subtiel beschreven. Ontroerend.

Ik raad met veel plezier en overtuiging dit boek aan!