boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

12 november 2015

Stevie leest: De keus van Lot

waanzinnige boomhut

Misschien ken je het woord slapstick. Misschien ook niet. Ik leg het voor de zekerheid even uit. Slapstick is een bestwel flauw grapje zo vaak maken dat het grappiger wordt dan het eerst was, door de herhaling. De waanzinnige boomhut van 39 verdiepingen heeft veel slapstick. Dat vind ik leuk.

Misschien ken je de boomhut en zijn bewoners. Misschien ook niet. Ik leg het voor de zekerheid even uit. Andy en Terry wonen in een boomhut zonder ouders en ze maken steeds nieuwe verdiepingen: een zwembad met mensenetende haaien, bijvoorbeeld, en een concertgebouw, een bowlingbaan, een ijssalon met 78 smaken – bemand door de robot Edward Schephand. Het begon met een boomhut van 13 verdiepinden – dat was deel 1. Daarna bouwden ze er 13 verdiepingen bij, zo ontstond deel 2.

Misschien had je het al door. Misschien ook niet. Ik leg het voor de zekerheid nog even uit. Andy en Terry zijn ook de makers van de boomhut-boeken. Andy schrijft en Terry tekent. Ze moeten hun nieuwe boek bijna inleveren bij Meneer Grootneus, hun uitgever, maar ze zijn pas op bladzijde 38. Ze waren namelijk te druk met de nieuwe verdiepingen van hun boomhut. Gelukkig heeft Terry een oplossing gebouwd, die de hele 39e verdieping in beslag neemt. En de rest van het boek, want de oplossing keert zich tegen Andy en Terry. Of toch niet…?

Misschien denk je dat De waanzinnige boomhut echt is. Misschien ook niet. Ik leg voor de zekerheid even uit wat ik bedoel. Veel verhalen zouden echt kunnen gebeuren. Ze gaan over mensen zoals jij en de wereld zoals die is. Er zijn ook verhalen die niet kunnen in deze wereld, met pratende dieren of vliegende tapijten. Daarvan kan je toch geloven dat ze ergens echt zouden kunnen gebeuren. Dat kan bij De waanzinnige boomhut niet. Weet je waarom? Omdat Terry en Andy leven in een wereld, die een boek ís. Ze doen dingen die alleen op papier kunnen. Zo gumt Terry ‘echte’ dingen uit met zijn lasergum. Ik weet dat Lot dat soort grapjes heel leuk vindt. Jij ook?

Misschien lees je heel veel. Misschien ook niet. Voor de zekerheid benadruk ik dit nog even: in De waanzinnige bomhut staan veel plaatjes en het is makkelijk geschreven, dus ook als je niet zo van lezen houdt is het een fijn boek.

Misschien had je het al door. Misschien ook niet. Ik leg het toch even uit. Ik deed een poging tot slapstick door steeds hetzelfde flauwe trucje opnieuw te gebruiken. Heb je erom gelachen?

Lezen of niet?
Wel
-als je van grappen houdt.
-als je niet van moeilijk houdt.
-als je van maffe dingen houdt.

Niet
-als je van waargebeurde verhalen houdt (of verhalen die echt kunnen gebeuren).
-als je gauw iets eng vindt.
-als je niet van herhaling houdt.