boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

14 december 2019

Radiosignalen #4: ik leer elke dag iets

radiosignalen

Eén van de mooiste kanten van mijn vak is het contact met klanten. Toen ik net begon bij Boekhandel Roelants in Nijmegen, viel me op dat ik elke dag iets leerde door de gesprekjes met mensen die in de winkel kwamen. Dat is niet veranderd. En dat is een zegen voor een verstokte nieuwsgier als ik. Vanmiddag, bijvoorbeeld, kreeg ik een minicollege ‘ontwikkeling in de vroege popmuziek’ doordat ik een klant iets vroeg over een boek dat hij had besteld.

Via een andere klant ben ik verslingerd geraakt aan de podcast van het Belgische radioprogramma Interne keuken: 2 presentatoren, 6 gasten, 2 uur, een paar liedjes en interviews met rust, diepgang en aandacht. Altijd de moeite van het luisteren waard.

16 November hadden Sven Speybrouck en Koen Fillet Benjamin Moser te gast om te praten over Mosers biografie van Susan Sontag: Sontag, Leven en werk. Ik ving aan te luisteren met de gedachte: ‘mooi dan weet ik na dit gesprek genoeg om het boek te kunnen aanraden met kennis van zaken.’ Ondertussen zou ik de afwas doen.

Ze waren nog geen 3 minuten onderweg of ik was op de bank gezakt, uit het raam starend, geconcentreerd luisterend naar deze twee mannen die vol enthousiasme en gretigheid spraken over deze geweldige Amerikaanse intellectueel.
Na 20 minuten wist ik: ‘ik wil meer van Sontag weten! De biografie lezen! De essays lezen!’ Wat een vrouw. Wat een radioprogramma.
sontag biografie moserkaft van tegen interpretatie van Susan Sontagkaft essaybundel ziekte als metafoor