boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

24 januari 2019

Boek van de week: een openstaande punt

bullet journal methode ryder carroll

Er staat een punt open die vandaag nog doorgestreept moet. De punt, ja. Niet het punt. Het gaat hier om een leesteken dat staat tussen mij en ‘migreren en reflectie’.

Achter de punt staat: Stukje Boek van de week BJM. ‘BJM’ is De Bullet Journal Methode van Ryder Carroll. En dat stukje schrijf ik nu.

De Bullet Journal Methode is een boek van 310 bladzijden over het bijhouden van een notitieboekje. Dat klinkt een beetje belachelijk, dat vond ik eerst ook. Maar nu geniet ik ervan. Het boek inspireert me en geeft me handvatten voor orde en rust in mijn volle leven.

Veel mensen kennen Bullet Journals van zorgvuldig geïllustreeerde, gehandletterde pagina’s op Instagram, waarop is aangegeven hoeveel boeken er zijn gelezen of hoeveel glazen water gedronken. Voor Ryder Carroll, de bedenker van het Bullet Journal-systeem gaat het daar niet om. Hij ontwikkelde dit systeem om zijn hoofd leger te maken. Hij maakte van zijn notitieboek een extern geheugen. Een geheugen dat je kunt raadplegen, maar ook bevragen. Daardoor kun je reflecteren, er ontstaat een buffer tussen prikkel en reactie, er is ruimte om tot denken komen. ‘Het verleden vastleggen, het heden organiseren, de toekomst plannen’ is de ondertitel.

Als je het Bullet Journal gebruikt op de manier die Ryder Carroll bedoelt, krijg je rust in je hoofd. Alle kleine dingen die de hele dag door je hoofd vliegen en die onthouden moeten worden, schrijf je op en kunnen dan losgelaten worden. Van die ene dichter uit de gedichtenmail van Laurens Jz. Coster, die tot kennismaking uitnodigt, tot de afspraak voor controle bij de tandarts en dat pijntje waar het kind over klaagt (is het echt iets of niet?). Door aan het eind van de dag en ’s ochtends het journal door te nemen heb je overzicht over je tijdsbesteding en over de dingen die je echt belangrijk vindt. Et voilà: focus ontstaat!

Ryder Carroll schrijft zo nuchter en bevlogen dat die 310 pagina’s ook geen straf zijn. Kortom: een aanrader!

de leuchtturm 1917 notitieboeken op een rij

Eén van de resultaten van mijn Bullet Journaling: ik heb werk gemaakt van het bestellen van mijn favoriete merk notitieboeken. Vanaf nu in de winkel: een mooie selectie Leuchtturm 1917-notitieboeken, waaronder het officiële Bullet Journal.

De punt kan afgekruist!