Tips voor de thuisblijver
Nee, vakantieganger, hier houdt het op voor jou. Deze boeken zijn niet om mee te nemen, maar om thuis te lezen, waar geen zand is, waar niets kwijtraakt, waar je een leunstoelreis kunt maken.
Weg, wandelaar en wereldreiziger, jullie tips staan elders op de site.
‘S. is het mooiste boek dat ik ooit heb gelezen,’ schreef The New Yorker en in dit geval is dat letterlijk te nemen. In een eenvoudige zwarte cassette zit een oud bibliotheekboek: Schip van Theseus. Sla het open en je zult vinden dat het mishandeld is. Er is in geschreven, ondanks het verzoek ‘de boeken niet te beschadigen‘. Bovendien vallen er briefjes uit: betekende servetten, ansichtkaarten, oude foto’s…
Al deze, ook in vertaling, prachtig vormgegeven aanwijzingen voeren de lezer mee op de zoektocht naar Straka, de schrijver van Schip van Theseus. Een studente en een promovendus gaan op onderzoek (via de marges van het boek), maar worden tegengewerkt…
Een uniek boek, dat je niet op de ereader kunt lezen (dat was vandaag voor een klant hét argument om het te kopen). S. is een boek van J.J. Abrams en Doug Dorst (29,99 (!))
Een boek om in te reizen is Made in Europe, De kunst die ons continent bindt van Pieter Steinz (34,95). Zwervend van lemma naar lemma, van ontdekking naar ontdekking, verlies je de uren uit het oog. Voor Steinz zegt niet alleen Guernica iets over ons Europeanen, of Ulysses, maar ook de Billy-boekenkast en de kever, Monty Python en de scandithriller. Dat maakt zijn verzameling Europarafermalia (woord met dank aan Renko Douze) fris en onverwacht. Om steeds weer op terug te grijpen.