Daar is hij
Ja! Daar is hij dan.
Boekhandel Over het water heeft een nieuwe medewerker: Aby.
Aby werkte eerder onder andere bij De Kinderboekwinkel en hij weet dus veel van kinderboeken. Jullie zullen hem zeker zien in de kinderboekenweek, waarvoor hij al materiaal heeft gevonden bij het grof vuil.
Kinderboeken zijn zeker niet het enige dat hij leest. Hij leest romans en non-fictie en voor zover ik nu heb ontdekt houdt hij ook van kookboeken. En hij heeft een mening. Het zal niet lang duren voordat je de eerste aanbeveling van zijn hand aantreft in de winkel of op de website.
Aby werkt op dinsdag en woensdag, dan kun je hem in het wild ontmoeten.
Om hem ook kennis over Noord mee te geven (hij woont aan de overkant) gaf ik hem Waar de bommen vielen… de nieuwste titel over de geschiedenis van Noord. Dit schreef hij erover:
Waarom de bommen vielen….
Je hebt van die objecten in de buurt waarvan je je afvraagt: wat doet dat hier, wat heeft dat te betekenen? Soms blijkt het volstrekt oninteressant te zijn, maar een andere keer heb je echt iets te pakken.
Zo liggen er in de Van der Pekbuurt opvallende putdeksels, en die gáán ergens over. Op 17 juli 1943 poogden de geallieerden de Fokkerfabriek in Amsterdam Noord te bombarderen. De bommen misten de Fokkerfabriek jammerlijk, maar raakten nogal wat burgerdoelen. Grote delen van de Van der Pekbuurt verwerden tot gruis, en zeker 206 bewonders zijn gedood.
Ter herinnering aan die bombardementen, en aan de slachtoffers zijn in 2018 elf kleurrijke putdeksels geplaatst. De deksels verwijzen naar de gebeurtenissen, naar daders en slachtoffers, en verbeelden de effecten. Op de rand van de deksels staan de namen van de slachtoffers gegraveerd.
Om de boodschap te verduidelijken en om de verhalen nog levendiger te maken is een wandelgids uitgekomen: “Waar de bommen vielen…”. Het is een lekker handzaam en informatief boekje, met wandelkaart, foto’s van de buurt en lijsten met de namen van de slachtoffers.
Ik vind het een mooi, klein eerbetoon.
Waar de bommen vielen…
€5,-
Tekst: Jeanette van der Stelt
Uitgever: Historisch Centrum Amsterdam Noord