boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

De mooiste en bestverkochte boeken van 2017

Qua verkoop was 2017 het jaar van de Nederlandse schrijvers.
Bestsellerkanonnen Tommy Wieringa en Alfred Birney verkochten ook hier heel goed, maar de boeken die wij zelf graag aanraden deden niet voor hen onder. Murat Isik, Marjolijn van Heemstra en Christine Otten eidigden in de top 10. Bas Kok’s Oerknal aan het IJ en Hendrik Groen’s Pogingen iets van het leven te maken bleven onverminderd populair, evenals Over het water van Hans Maarten van den Brink. Van buitenlandse schrijers was Yuval Harari het meest populair, met 2 veelverkopende titels: Sapiens en Homo Deus. Ook opvallend: Hier zijn is heerlijk van Marie Darrieussecq, een titel die verder nogal onder de radar is gebleven, deed het hier heel goed. Van de schilderes Paula Modersohn-Becker, het onderwerp van Hier zijn is heerlijk, komt dit voorjaar een grote tentoonstelling in Rijksmuseum Twente te Enschede (8 april t/m 12 augustus). De catalogus komt bij Over het water te liggen!

Ik las met zeer veel plezier Wees onzichtbaar van Murat Isik. Voor mij was dat het mooiste boek van 2017.
Isik verhaalt over de moeilijke jeugd van de Turks-Nederlandse Metin in de Bijlmer met warmte en lichtheid. Ik begon soms zelfs naar de Bijlmer te verlangen… tot er weer een passage kwam waarin hij de urinelucht en het afval op de gallerij beschreef. Wees onzichtbaar leest als een trein, maar blijft je lang bij. Prachtig!

Bovenaan het lijstje non-fictie: Gewone deugden van Michael Ignatieff: zonder simplificaties en met veel wijsheid schrijft Ignatieff over hoe mensen zich tegenover elkaar gedragen in de moeilijkste situaties op aarde. Hij ging op zeven plaatsen kijken – Van het tsunamigebied in Japan tot de favela’s in Rio de Janeiro, van Zuid-Afrika tot Bosnië. Een waarde(n)vol boek.

Het mooiste kinderboek vond ik het 12+-boek Het alfabet van Candice Phee. Eigenzinnige Candice probeert op geheel eigen wijze de wereld een beetje mooier te maken, vooral de wereld van haar directe omgeving. Dat doet ze met een realistisch oog voor haar eigen mogelijkheden, maar ook met grenzeloos optimisme. Ze verhaalt over haar pogingen in een alfabetopdracht voor Engels, op nuchtere en droogkomische toon. De auteur, Barry Jonsberg, weet ontzettend goed het kindperspectief van Candice neer te zetten en vast te houden. Een vrolijk pareltje.
Meer over Lot’s leesjaar 2017 op de site.

Voor Roxanne was Lampje van Annet Schaap het boek dat kwam, zag en overwon.

wees onzichtbaar murat isik

Een lekker dik boek waar je de hele zomer over kunt doen. Leesclubbespreking op 31 augustus!

lampje annet schaap

#jólabókaflód Een van de beste kinderboeken van 2017.

oerknal aan het ij bas kok

Bas Kok gooit de knuppel in het hoenderhok: Amsterdam-Noord is het oer-Amsterdam

over het water paperback brink

Eén van de mooiste boeken uit de Nederlandse literatuur. Het is niet voor niets dat de winkel naar dit boek is vernoemd.