boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

Jólabókaflód

Of het waar is weet ik niet eens. Ergens online liep ik het tegen het lijf en misschien is het wel een internetmythe. Maar als het niet bestaat, is het mooi genoeg om meteen uit te vinden.

Het gaat om de IJslandse traditie Jólabókaflód.* In IJsland verschijnen de nieuwe boeken in aanloop naar Kerst. Uit een dikke catalogus met verse letters kiezen mensen boeken voor elkaar, die ze elkaar op Kerstavond geven. Daarna trekt iedereen zich met warme choclademelk terug om in zijn boek te lezen.

Het lijkt mij de ideale manier om de Kerst te beginnen. Zie je het voor je?

Na de stress van de Kerstboodschappen en werkafronding voor de Kerstdagen even tot jezelf komen vóór de beuk van de familiefeesten eraan komt. Dat genot ook aan je geliefden gunnen door ze te verrassen met een met zorg gekozen boek. En omgekeerd: dat jij mooie boeken krijgt. Mooie boeken, waarin je op reis kan tijdens kerstvakantiedagen van rust en bezinnig. Met warme chocolademelk. Warme chocolademelk is altijd goed.

Daarom, om deze nieuwe traditie handen en voeten te geven, geven we deze Kerst niet alleen tips voor luxe kadoboeken, maar ook voor de fijnste leesboeken voor Jólabókaflód.

*Eigenlijk met een IJslandse Eth, een soort d met een streepje door de steel, maar die krijg ik niet uit mijn toetsenbord getoverd. De uitspraak lijkt op de Engelse ‘th’.

Sarr (1990, Dakar) wordt vergeleken met Bolaño, maar Lot vindt Sarr beter.

adiba de oude heks schotveld

Dit kinderboek over een oeroude dorpsheks is weer een schot in de roos van Janneke Schotveld

Heerlijk wijs, prettig eigenwijs

lowie Boonen

Het verrassendste kinderboek van 2022

García Márquez en de Honeymoonquiz, Boersen

Persoonlijke verhalen met een boodschap voor ons en onze toekomst

Hoera! Eindelijk een Nederlandse vertaling van deze heerlijke roman. Het staat in mijn top-5 allertijden van Japanse boeken.

grote cirkel shipstead

Magistraal epos over een vrouwelijke piloot.

lampje annet schaap

#jólabókaflód Een van de beste kinderboeken van 2017.