boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

Waar de bommen vielen...

waar de bommen vielen Van der Stelt
  • Waar de bommen vielen...
  • Jeanette van der Stelt
  • € 5,00

Als je een boek bestelt, kun je kiezen uit ophalen in de winkel of thuisbezorgen. Verzendkosten zijn 1,95, tenzij anders aangegeven.

Een mooi, klein eerbetoon aan de slachtoffers van mislukte bombardementen op de Fokkerfabriek in Amsterdam-Noord

Aby:
Je hebt van die objecten in de buurt waarvan je je afvraagt: wat doet dat hier, wat heeft dat te betekenen? Soms blijkt het volstrekt oninteressant te zijn, maar een andere keer heb je echt iets te pakken. Zo liggen er in de Van der Pekbuurt opvallende putdeksels, en die gáán ergens over. Op 17 juli 1943 poogden de geallieerden de Fokkerfabriek in Amsterdam Noord te bombarderen. De bommen misten de Fokkerfabriek jammerlijk, maar raakten nogal wat burgerdoelen. Grote delen van de Van der Pekbuurt verwerden tot gruis, en zeker 206 bewonders zijn gedood.
Ter herinnering aan die bombardementen, en aan de slachtoffers zijn in 2018 elf kleurrijke putdeksels geplaatst. De deksels verwijzen naar de gebeurtenissen, naar daders en slachtoffers, en verbeelden de effecten. Op de rand van de deksels staan de namen van de slachtoffers gegraveerd.
Om de boodschap te verduidelijken en om de verhalen nog levendiger te maken is een wandelgids uitgekomen: “waar de bommen vielen…”. Het is een lekker handzaam en informatief boekje, met wandelkaart, foto’s van de buurt en lijsten met de namen van de slachtoffers.
Ik vind het een mooi, klein eerbetoon.

ISBN 9789080118003
Uitgever Historisch Centrum Amsterdam-Noord
Verschenen 2019
Bladzijden 34 blz.