boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

Verdwenen levens

  • Verdwenen levens
  • Florette Dijkstra
  • € 21,99

Als je een boek bestelt, kun je kiezen uit ophalen in de winkel of thuisbezorgen. Verzendkosten zijn 4,95, tenzij anders aangegeven.

Van Joost:

Verdwenen levens van Florette Dijkstra is in feite een boek met vier rabbit holes. Je kent dat wel: je klikt ergens op op internet, wat je leidt naar iets dat je weer leidt naar iets anders, en zo verder, en voor je het weet zijn er een paar uur voorbij en heb je heel veel gelezen/bekeken maar lijkt alles ook weer uit je hoofd te zijn verdwenen. De rabbit hole verwijst doorgaans naar iets dat weinig vruchtbaar is. Maar o wat een wonderlijke schrijver is Florette Dijkstra toch. Want de vier verhalen in haar boek beginnen precies zo. En je volgt ze als lezer precies zoals je doorklikt op het internet, namelijk niet wetend waar je naartoe gaat en waarom je dit eigenlijk allemaal aan het lezen bent. Maar bij Dijkstra – die kraakhelder proza schrijft – gebeurt er gaandeweg iets magisch. Zij toont hoeveel geschiedenis er wordt vergeten in de manier waarop geschiedenis wordt onthouden en doorverteld. En – misschien zijn haar boeken daarom zo ontroerend – ze toont hoe ménselijk, hoe kwetsbaar al dat vergetene is. Zeker als ze schrijft over een genetisch defect in haar familielijn, en ze op zoek gaat naar degene bij wie dat defect zich voor het eerst manifesteert. Maar ook het verhaal van de verdwijning van classicus en bergbeklimmer Edward Benecke, van de vrouw die tijdens de Franse Revolutie Den Bosch veroverde, en het verhaal van enkele voortvluchtigen in 18e eeuws België. Misschien is Verdwenen levens ook zo ontroerend omdat elk verhaal heel duidelijk in de pandemie begint, en er ook in die pandemie – dat Grote Verhaal – zo veel anonieme, kleine levens zijn verdwenen. Florette Dijkstra leert ons in een heldere, lichte toon zo te kijken, dat we ook die levens weer een beetje zien.

Van de uitgever:

Wat overkwam de schrijver Edward Benecke tijdens zijn laatste bergbeklimming? Wie was de eerste in Florette Dijkstra’s familie die een dodelijke genetische fout doorgaf? Waarom wordt verzwegen dat het een vrouw was die tijdens de Franse Revolutie Den Bosch veroverde, en hoe onthult het spoor naar enkele voortvluchtigen een wereld vol intriges en conflicten in achttiende-eeuws België?
Dijkstra volgt het spoor van mensen die vergeten zijn en van wie het bestaan soms zelfs wordt ontkend. Op zoek in archieven en op internet ontdekt ze dat er meer aan de hand is. Via de mooiste en meest onverwachte zijpaden monden de zoektochten uit in vier spannende reconstructies.

ISBN 9789021428680
Uitgever Querido
Verschenen 2022
Bladzijden 264 blz.
Bindwijze Paperback