boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

Het uur van de ster

Het uur van de ster Clarice Lispector
  • Het uur van de ster
  • Lispector, Clarice
  • € 17,50

Als je een boek bestelt, kun je kiezen uit ophalen in de winkel of thuisbezorgen. Verzendkosten zijn 1,95, tenzij anders aangegeven.

Het uur van de ster geeft zich niet makkelijk over aan de lezer. Misschien is zelfs een tweede lezing nodig om het spoor van goudklompjes te volgen en aaneen te kunnen smeden tot een staaf. En dan heb je wat!

De worsteling van een schijver met een verhaal. De verhaal-schrijver, de verteller in het boek van Clarice Lispector, worstelt met de schepping van Macabéa: hoe haar verhaal zó te vertellen dat ze blijft wat ze is, een vrouw die zich nauwelijks bewust is van haar eigen bestaan, laat staan dat anderen zich daarvan bewust zijn. ‘Ik kan alleen onmogelijk zijn,’ laat de verteller haar zeggen. Het is op het moment dat ze een man tegen komt die haar een glimpje zicht geeft op een mogelijk bestaan: verliefd, verloofd, getrouwd.

De verteller hikt aan tegen dit moment: wanneer dit bestaan een verhaal moet worden, wanneer het meisje een individu zal zijn. Macabéa heet ze dan opeens.

Macabéa kan niet te lang het onderwerp van het bestaan zijn, want dat zou haar voor eeuwig veranderen van een meisje uit de massa, dat niemand opmerkt, tot een vrouw waarover boeken geschreven worden. Daarom heeft ze slechts een uur om een ster te zijn. Letterlijk, pas aan het eind van het boek komt haar shining moment. Bovendien kost het lezen van haar verhaal niet veel meer dan een uur.

Maar bij mij is Macabéa in het geheugen gegrift. Ik zal haar nooit vergeten. Daarom is Het uur van de ster Boek van de week.

Van de uitgever:
Schrijver Rodrigo S.M. ziet ertegenop het verhaal van Macabéa te vertellen: ze is lelijk en ze stinkt, maar ze is als het ware op zijn rug gaan zitten en wil er niet meer vanaf: hij móét wel. Hij beschrijft de onterende omstandigheden waaronder ze leeft: een uitgewoond pension in een achterbuurt van Rio, haar baas die haar steeds dreigt te ontslaan en haar fantasieën over de luxe crèmes uit de reclame die zo’n aantrekkingskracht op haar uitoefenen dat ze er een hapje van wil nemen. Ze dagdroomt, beleeft een onbeantwoorde liefde en wordt ten slotte aangereden, waarna de verteller haar levenslot pagina’s lang in zijn handen houdt: zal hij haar laten leven of niet? En wat betekent het leven van dit onbetekenende meisje?

ISBN 9789029510707
Uitgever De Arbeiderspers
Verschenen 2017
Bladzijden 128 blz.
Bindwijze Paperback