boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

Sultan en de lokroep van de jihad

sultan en de lokroep van de jihad
  • Sultan en de lokroep van de jihad
  • Beek, Johan van de
  • € 21,99

Als je een boek bestelt, kun je kiezen uit ophalen in de winkel of thuisbezorgen. Verzendkosten zijn 1,95, tenzij anders aangegeven.

Samen met drie andere jonge moslims vertrok Maastrichtenaar Sultan Berzel drie jaar geleden naar het kalifaat van IS. In Bagdad blies hij zichzelf op en is daarmee in een klap de grootste Nederlandse massamoordenaar uit de recente geschiedenis. Onderzoeksjournalisten Claire van Dyck en Johan van de Beeck dompelden zich onder in de Limburgse moslimgemeenschap en schreven een levendig en ontluisterend verhaal over radicalisering.

Het was zo warm. Iedereen leek te denken aan gekoelde wijn, limonade, terrassen en zwembaden. Misschien de tuin met een boek.

Geen weer voor de bespreking van zo’n serieus, somber boek als Sultan en de lokroep van de Jihad. Als verzachtende omstandigheid zorgde ik voor koud bier en stoeltjes in de tuin. En toen bleken we toch allemaal gewoon nog te kunnen nadenken, zinnen te kunnen formuleren en meningen te kunnen verdedigen. De non-fictie leesclub kwam bij elkaar in de tuin van de winkel.

Het werd een mooi gesprek over een heel goed boek, daar waren we het allemaal over eens. De compassie werd geroemd, die auteurs Van de Beek en Van Dyck tonen voor alle betrokkenen bij het drama van de 4 uitreizende jihadisten. De documentatie is grondig en de schrijfstijl meeslepend. ‘Integer,’ dat woord viel ook, over de manier waarop de journalisten van De Limburger het complexe probleem van radicaliserende Maastrichtse jongeren beschrijven.

Over die complexiteit praten we langer door. De rol van de school, ouders, de gemeenschap. Het gemak van het internet, de gebrekkige, eenzijdige informatievoorziening. We vragen ons af: ligt dit aan deze jongeren in deze situatie of zijn jongeren altijd vatbaar voor groeperingen die verlossing en strijd beloven? Vrolijk stemt het boek niet, maar uiteindelijk zouden alle deelnemers het aanraden. Zoals op het boek is vermeld, een citaat van Bas Heijne, ‘Het gaat alle Nederlanders aan.’

ISBN 9789460034886
Uitgever Balans
Verschenen 2017
Bladzijden 256 blz.
Bindwijze Paperback

buikbandje

Dit zou on allen moeten bezighouden. Fijn daarom dat dit boek én goed gedocumenteerd én goed geschreven is. -Lot