boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

Radeloze helden

Radeloze helden Meijer
  • Radeloze helden
  • Maaike Meijer
  • € 23,99

Als je een boek bestelt, kun je kiezen uit ophalen in de winkel of thuisbezorgen. Verzendkosten zijn 4,95, tenzij anders aangegeven.

De verbeelding van mannelijkheid in literatuur en film levert intrigerende teksten op

Aby:
Een van de fijne bijkomstigheden van een leven als boekverkoper, is dat je zeer diverse boeken in handen krijgt, boeken die je zelf waarschijnlijk nooit zou lezen, nooit zou oppakken. “Radeloze helden” is er zo een. Ik vond de kaft (de vakterm is het “omslag”) foeilelijk, maar voldoende fascinerend om het boekter hand te nemen, er doorheen te bladeren, en geintrigeerd te raken door de teksten. Woede, penisnijd, castratie-angst, een heel scala aan begrippen komt voorbij, wordt behandeld aan de hand van literatuur en film, en ja, het lijkt me de moeite waard (na 20 bladzijden her en der te hebben gelezen).

De uitgever:
Na jaren te hebben geschreven over de verbeelding van vrouwen in de cultuurgeschiedenis, besloot Maaike Meijer de literatuur, films en series van mannelijke makers en dito hoofdpersonages een nieuwe kans te geven. En wat ze daar vond, verraste haar: het wemelt er van de geschiedenissen die een uitgesproken antiheld tot onderwerp hebben, die haaks staat op het gangbare maatschappelijke mannelijkheidsbeeld. Meijer beschouwt deze verhalen niet als universeel, maar specifiek als mannenverhalen, en opent nieuwe vensters op ‘het mannenvraagstuk’. Ze herleest onder meer Melville, Wolkers, Te Gussinklo, Hermans en Houellebecq, kijkt naar Casablanca, The Power of The Dog, Dolor y Gloria, The Big Lebowski, One Flew Over the Cuckoo’s Nest, en naar tv-series als Borgen en The Queens’ Gambit. Ze herschrijft freudiaanse verhalen over castratieangst en penisnijd, onderzoekt haar eigen relatie tot genderfluïditeit, beschrijft de mannelijkheid in zichzelf en beschouwt het mannelijk lijden met een even kritische als empathische blik.

ISBN 9789045048796
Uitgever atlas contact
Verschenen 2023
Bladzijden 256 blz.
Bindwijze paperback