boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

Puntgaaf

stip puntgaaf
  • Puntgaaf
  • Kees Stip
  • € 27,50

Als je een boek bestelt, kun je kiezen uit ophalen in de winkel of thuisbezorgen. Verzendkosten zijn 4,95, tenzij anders aangegeven.

De gedichten van Kees Stip zijn (en blijven) ontwapenend geestig

Aby:
Ik had een zwager die alle Trijntje Fop’s uit zijn hoofd kende. In ieder geval wekte hij die indruk. De zwager is wat mij betreft al lang uit beeld, maar een gedichtenbindel van Kees Stip zie ik een paar keer per dag liggen, en lees ik graag.
Flink wat werk uit deze nieuwe dungedrukte verzamelaar kende ik niet. Fijn.

De uitgever:
Kees Stip is de puntdichter bij uitstek. Uit zijn duizenden gedichten maakte liefhebber en kenner Ivo de Wijs, bijgestaan door Jaap Bakker, een ruime selectie. Deze bundel Puntgaaf telt veel verzen van topkwaliteit die niet eerder in boekvorm verschenen zijn. Kees Stip (1913–2001) studeerde klassieke letteren en debuteerde als onderduiker in 1943 met ‘Dieuwertje Diekema’, een persiflage op ‘Mária Lécina’ van J.W.F. Werumeus Buning, die anoniem en illegaal verspreid werd. Het was het begin van een grote carrière als puntdichter, met talloze virtuoze korte gedichten waarin vaak dieren en plaatsnamen figureerden. Na de oorlog was hij werkzaam voor onder meer de Volkskrant en NRC Handelsblad, en was hij redacteur van het Polygoonjournaal. Bovendien was Stip actief als scenarioschrijver van films voor de Rijksvoorlichtingsdienst en schreef hij teksten voor de radio en de reclame. In 1951 begon hij voor de Volkskrant nonsensicale dierenverzen te schrijven onder het aan Multatuli ontleende pseudoniem Trijntje Fop. Deze gedichten werden samengebracht in De dierkundige dichtoefeningen van Trijntje Fop (1955). In de decennia daarna publiceerde Stip nog acht van dergelijke bundels. Hij schreef daarnaast nogal wat maatschappijkritische sonnetten, onder andere gebundeld in Een kind met kikkerpoten (1987). Zijn verzamelde gedichten werden in 1993 uitgebracht onder de titel Lachen in een leeuw.

ISBN 9789028223288
Uitgever Van Oorschot
Verschenen 2022
Bladzijden 218 blz.
Bindwijze hardcover