boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

Ode aan de kleinste musea van Nederland

Ode aan de kleinste musea van Nederland Maartje ter Horst
  • Ode aan de kleinste musea van Nederland
  • Horst, Maartje ter
  • € 30,00

Als je een boek bestelt, kun je kiezen uit ophalen in de winkel of thuisbezorgen. Verzendkosten zijn 1,95, tenzij anders aangegeven.

Soms klopt een boek van alle kanten en dan maakt het onderwerp eigenlijk niet meer uit. Ik had tenminste niet gedacht dat ik verliefd kon worden op een boek met de mooiste kleinste musea van Nederland, waaronder het Apple Museum Nederland, Het Henny Huisman Museum en het Politiepettenmuseum vallen. Maar het is gebeurd. Met oog voor detail en groot respect voor haar onderwerp zette Maartje Ter Horst de musea en de mensen die ze mogelijk maken op de foto. Ze interviewde deze mensen ook, wat de ondertitel ‘(en de mensen die ze mogelijk maken)’ waarmaakt. De quotes uit de interviews, die hier en daar bij de foto’s zijn afgedrukt, geven net de glimlach die het onderwerp ook oproept. Ik bekijk het boek met die glimlach: vertederd, respectvol maar ook een beetje ginnegappend en daar precies de balans tussen. Ter Horst weet die balans te bewaren door de voortreffelijke vormgeving van het boek, zo zorgvuldig alsof ze zelf een van de geportetteerden is: ze heeft een museum voor kleinste musea opgericht met dezelfde toeweiding en zorgvuldigheid als Jannie van Jannie’s koeienmuseum of Christ van het Jukeboxenmuseum. Inderdaad een ode.

Van de uitgever:
Fotograaf Maartje ter Horst (1990) raakte gefascineerd door de kleinste musea van Nederland én hun eigenaren. Wie zijn de mensen die deze bijzondere plekken mogelijk maken? Ze bezocht 22 kleurrijke musea, verdeeld over alle provincies, en bracht de plekken en de mensen erachter ontroerend in beeld. De verhalen van de museumeigenaren zijn met humor, maar ook met groot respect opgetekend. Samen met de foto’s vormen ze een ode aan de mensen die hun tijd, geld en energie steken in hun passie. De passie die ze zo graag met ons willen delen.

ISBN 9789462263147
Uitgever Lecturis
Verschenen 2019
Bindwijze Gebonden