boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

Meisjes in blessuretijd

Meisjes in blessuretijd Carolina Trujillo
  • Meisjes in blessuretijd
  • Trujillo, Carolina
  • € 15,95

Als je een boek bestelt, kun je kiezen uit ophalen in de winkel of thuisbezorgen. Verzendkosten zijn 1,95, tenzij anders aangegeven.

Mijn gedachten gaan meteen weer naar Yuri. Dan wil ik hem zeggen dat ik hoop dat hij zich ondanks de opgezochte tegenslagen staande houdt. Elke keer als je jezelf op je bek hebt geholpen, heb je leren opkrabbelen, elke keer als je dacht dat je iets van levensbelang door je vingers liet glippen, werd je beter in loslaten.’

Deze zinnen zijn van Carolina Trujillo. Ze komen uit haar NRC-column over Epke Zonderland en Yuri van Gelder. Ik lees haar column graag vanwege die brutale, rake zinnen, wijs en eigenwijs tegelijk.

Carolina Trujillo woont om de hoek bij de winkel.  Zo nu en dan steekt ze haar neus om de deur. Zo ook vorige week. Ze had een restant van haar laatste boek, konden we daar misschien iets me in de winkel? Wel eerst even lezen, natuurlijk, vond ze en stak me een exemplaar van Meisjes in blessuretijd toe.

Meisjes in blessuretijd is een bundeling van haar verhalen uit Hard Gras, voetbaltijdschrift voor lezers. Daar heeft ze ook een column in, waarvan ik er eentje met veel plezier voorlas tijdens de wandeling Schrijfsters in Noord. Ik verheugde me dus op het lezen.

Dat was terecht. Trujillo schrijft bruut, grappig en erudiet over haar Uruguyaanse moeder en voetbal en alles wat daartussen past, van coke snuiven tot een taalkundige zoektocht. Elke zin is een feestje en de bokkesprongen in haar vertelstructuur zetten je steeds op het verkeerde been.

Meisjes in blessuretijd ligt daarom in dikke stapels. Tijd om jezelf te trakteren op een boek, dat leest als een pittige empanada.

Van de uitgever:
In augustus 2014 stond Carolina Trujillo’s eerste verhaal in Hard gras. ‘We hopen in de toekomst nog meer te mogen publiceren van deze begaafde schrijfster,’ vermeldde het redactioneel. Het was het eerste van een zevental verhalen, waarin de vertelster ons deelgenoot maakt van haar jeugd in Uruguay en het leven in een Nederlandse refugio met moeder en zusje. Voetbal is nooit ver weg in deze verhalen over inburgering van een buitenstaander. En passant legt Trujillo uit waarom Suárez simpelweg niet anders kan dan zijn tegenstander bijten (vanwege de genenpool) en ontkracht ze lang voor waar gehouden mythes. Dat Nederlanders nuchter zijn bijvoorbeeld, of dat Cruijff de uitdrukking en un momento dado aan de Spaanse taal zou hebben geschonken. Intussen belt ze met haar moeder, die vanuit het thuisland alles van commentaar voorziet. Meisjes in blessuretijd van Carolina Trujillo is méér dan een harde en komische bundel: het is een roman in verhalen.

ISBN 9789026338380
Uitgever Ambo Anthos
Verschenen 2017
Bladzijden 168 blz.
Bindwijze Paperback