boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

Hordubal

hordubal capek
  • Hordubal
  • Karel Capek
  • € 18,99

Als je een boek bestelt, kun je kiezen uit ophalen in de winkel of thuisbezorgen. Verzendkosten zijn 1,95, tenzij anders aangegeven.

Even doorpakken is de moeite waard bij deze klassieker

De uitgever:
Juraj Hordubal keert terug uit de VS waar hij acht jaar heeft gewerkt in de mijnen. Tijdens de terugreis droomt hij van de blije ontvangst door zijn nietsvermoedende vrouw en dochter – maar het loopt anders. Ze zijn van hem vervreemd en de knecht die inmiddels bij hen woont heeft zich ontpopt als de man des huizes. Juraj probeert zijn vrouw terug te winnen, maar voordat hij zijn doel bereikt heeft, overlijdt hij onder verdachte omstandigheden.

We lezen het verhaal van Hordubal drie keer: één keer zoals hij het zelf beleeft, vervolgens zoals het door de politieagenten na zijn dood wordt vastgesteld, en ten slotte zoals de rechtbank erover oordeelt. Toch is zijn overlijden niet het ergste, licht Capek in het nawoord bij deze roman toe. Het ware lot van Hordubal is wat hem na zijn dood overkomt: hoe zijn tragische geschiedenis tot gruis wordt in de handen van mensen die koste wat kost een sluitend bewijs willen leveren, hoe zijn goedbedoelde acties stuntelig en verdacht worden gemaakt en hoe zijn karakter op groteske wijze wordt misvormd.

Aby:
In het begin is alles stug. Het boek, het karakter van Hordubaj, zijn gedachten, zijn ontvangst in het dorp dat hij 8 jaar terug heeft verlaten. Maar gaandeweg wordt het verhaal al interessanter. Hordubaj poogt op steeds ongelukkiger wordende wijze het heft in eigen hand te nemen, maar zijn zelfkennis en inschatting van zijn omgeving schiet steeds tekort.
De schrijver geeft in het nawoord  aan hoe het boek (geschreven in 1933) gelezen kan/moet worden, als een vertoog over hoe beperkt we onszelf maar vooral elkaar zien.

ISBN 9789028427402
Uitgever wereldbibliotheek
Verschenen 2019
Bladzijden 176 blz.
Bindwijze paperback