boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

Het echte leven

echte leven dieudonne
  • Het echte leven
  • Adeline Dieudonné
  • € 19,99

Als je een boek bestelt, kun je kiezen uit ophalen in de winkel of thuisbezorgen. Verzendkosten zijn 1,95, tenzij anders aangegeven.

Een kort boek dat er behoorlijk in hakt

Aby:
Wat een verdrietige gezinssituatie: een drankzuchtige vader die pas tevreden is als hij kan jagen, slaan of whisky drinken, een weerloze moeder die zich voortbeweegt als een amoebe, een parkiet die zijn soortgenoten buiten vrij ziet rondvliegen, drie geiten die vernoemd zijn naar kruiden, en twee kinderen die de ouderlijke ellende moeten aanzien. Op de kaft staat een gruwelijk voorval aangekondigd, en toch zag ik het niet aankomen. Zo snel, zo gruwelijk, en zo voorspelbaar ingrijpend in het leven van de twee jonge kinderen, die het zelf maar moeten zien te verwerken.
Wat dan volgt is ook heftig. Erg heftig.
Dieudonné beschrijft het met vaart, compassie, en bijzondere beeldspraak die past bij de sfeer van het boek: beklemmend. Dieudonné wordt vergeleken met de Nederlandse auteur Lise Spit, en ik begrijp dat wel.

De uitgever:
Het echte leven van Adeline Dieudonné speelt zich af in een Vinex-wijk zoals er zoveel bestaan. Een naargeestig huis met een kamer vol opgezette dieren, een sadistische vader en een murwgeslagen moeder. Dat is de gezinssituatie van de 10-jarige vertelster. Als zij en haar broertje getuige zijn van een gruwelijk ongeluk, trekt hij zich terug in zichzelf. Nu broer en zus ook elkaar kwijt zijn, lijkt alle hoop op geluk verloren. Maar dan neemt de hoofdpersoon in al haar kwetsbaarheid het lot in eigen hand. Vastbesloten neemt ze zich voor om koste wat het kost de lach op het gezicht van haar broertje terug te brengen. Dat blijkt geen eenvoudige taak. Als ze dan zelf op de proef wordt gesteld – door haar eigen vader – neemt ze zich voor: ik zal in dit leven geen prooi zijn. Het echte leven is het romandebuut van Dieudonné, en werd meteen overladen met prijzen.

 

ISBN 9789025454647
Uitgever atlas contact
Verschenen 2019
Bladzijden 208 blz.
Bindwijze paperback