boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

Hendrik Groen: rust en vreugd 9789029094122

rust en vreugd groen
  • Hendrik Groen: rust en vreugd 9789029094122
  • Hendrik Groen
  • € 20,99

Als je een boek bestelt, kun je kiezen uit ophalen in de winkel of thuisbezorgen. Verzendkosten zijn 4,95, tenzij anders aangegeven.

Geen wederopstanding van Hendrik en zijn kornuiten, maar een heel nieuwe cast en décor

Lot:
Geen wederopstanding van Hendrik en zijn kornuiten, maar een heel nieuwe cast en décor: Volkstuinvereniging Rust en vreugd. Emma Quaadvliegh kan door een geluk bij een ongeluk zomaar een huisje kiezen. Dat doet ze dan ook. Zonder erbij stil te staan dat een volkstuin zijn eigen verplichtingen, regels en politieke spelletjes kent. Ik ben benieuwd of deze nieuwe weg van Groen net zo vruchtbaar is als Pogingen iets van het leven te maken.

De uitgever:
Een komische maar ook vileine schets van een typisch Nederlands fenomeen: de volkstuinvereniging
Hendrik beschrijft de volkstuingebruiken – de tuincontrolecommissie, de fancy fair, de strijd tussen ‘geitenwollen sokken’ en ‘tuinkabouters’ – hilarisch en voor velen herkenbaar
Als Emma Quaadvliegh na het overlijden van haar man oude papieren opruimt, vindt ze een vergeten inschrijving terug voor een tuinhuisje op ‘Rust en Vreugd’. Ongemerkt is er elf jaar wachttijd verstreken, ze kan nu elk huisje krijgen dat vrijkomt. Emma wordt bij de eerste bezichtiging op slag verliefd op een gezellig, rommelig tuinhuisje met dito tuin en ze besluit impulsief: ik kan wel wat afleiding gebruiken, ik neem het! Dat ze geen verstand heeft van tuinieren maakt gelukkig niet veel uit, want aardige buren bieden direct hun hulp aan.
Ook de voorzitter van de vereniging komt onuitgenodigd op de thee. Om kennis te maken, maar vooral om haar te wijzen op de regels met betrekking tot de hoogte van de heg, het bestrijden van het onkruid en de verplichte algemeen onderhoudsbeurten. Het gesprek verloopt wat stroef. Emma vermoedt dat de voorzitter haar niet meteen in de categorie ‘nette tuinders’ indeelt.
Al snel blijkt dat het er tussen de tuinders in het prachtige groene paradijs niet altijd even vredelievend aan toe gaat. Toch is Emma vastbesloten er hoe dan ook iets moois van te maken. Maar wilden Adam en Eva dat ook niet?

ISBN 9789029094122
Uitgever Meulenhoff
Verschenen 2021
Bladzijden 288 blz.
Bindwijze paperback