boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

Harlem shuffle

harlem shuffle whitehead
  • Harlem shuffle
  • Colson Whitehead
  • € 22,99

Als je een boek bestelt, kun je kiezen uit ophalen in de winkel of thuisbezorgen. Verzendkosten zijn 4,95.

De nieuwste Colson is een vrolijke noot in een duistere wereld

Lot:
Whitehead doet in Harlem Shuffle wat hij heel goed kan: New York zo beschrijven dat je het gevoel hebt dat je er bent. In zijn vorige twee romans was er minder ruimte voor zijn sfeerscheppende kwaliteiten, maar hier neemt hij er alle tijd voor. Een heerlijk trage roman over een zwarte ondernemer in een ten diepst gesegrereerde samenleving, Verenigde Staten, jaren ’50, ‘60. Terwijl hij zijn meubelzaak op een eerlijke manier probeert te runnen duiken criminaliteit en corruptie overal om hem heen op.

Aby:
Ik las “de jongens van nikkel” en werd meegesleept door de betrokken en effectieve beschrijving van ellende en gedoe in een Amerikaanse “tuchtschool” (de aanalingstekens zijn bewust geplaatst). “De ondergrondse spoorweg” staat nog steeds op mijn verlanglijst, een boek over de onstannpingsoute van aan de slavernij ontsnapte tot slaaf gemaakten. Maar nu is er een lichtvoetiger boek, over een sjaggerende meuelhandelaar die zich een weg baant door een corrupte en criminele wereld. Ik zie uit naar de gelegenheid om het te lezen.

De uitgever:
‘Harlem Shuffle’ van Colson Whitehead gaat over Ray Carney, een beschaafde meubelverkoper die voor zijn klanten en buren in 125th Street een fatsoenlijk leven probeert te leiden. Zijn vrouw is in verwachting van hun tweede kind, en ook al wonen ze in een krap appartement te dicht bij het metrospoor: hij heeft veel bereikt, hij is tevreden. Wat weinig mensen weten, is dat Ray afkomstig is uit een geslacht van bendeleden en boeven, en dat zijn brave burgermansbestaan barsten begint te vertonen. Barsten die steeds groter worden dankzij zijn louche, onfortuinlijke neef Freddie, die dankbaar gebruikmaakt van Rays keurige façade – en hem ondertussen steeds dieper de Harlemse onderwereld in sleurt. Terwijl Ray worstelt met zijn dubbelleven begint hij steeds duidelijker in te zien wie de touwtjes in handen heeft in Harlem. Lukt het Ray om hier zonder kleerscheuren uit te komen – om zijn neef te redden, zijn deel van de winst te pakken en tegelijkertijd zijn reputatie hoog te houden?

ISBN 9789025471194
Uitgever atlas contact
Verschenen 2021
Bindwijze paperback